Hoppa till huvudinnehåll

Bröllopsseder från förr

Hur gick till när man friade förr? Och hur firade man bröllop i den åboländska skärgården, Östnyland och Österbotten? Följ med till svunna tider.

"Mikrofonen" besöker ett bröllop i Sibbo och i Tjöck i Österbotten. Ljudkvaliteten är inte den bästa, eftersom mikrofonen upptar på ort och ställe. Programmen är upptagna på lackskivor och har inte restaurerats.

Bröllopssederna i den åboländska skärgården, närmare bestämt på Iniö refereras från 1969

Bröllopet firades minst två dagar. Maten var viktig, bl.a. bjöd man på brudkorv och köttsoppa, strömingar på potatis med vitsås, sviskonsoppa och pannkaka. Sötosten lagades hemma och bjöds med bröd och sup.

Gästerna kom vid 2-tiden från alla byar och fick kaffe. Män och kvinnor satt på var sin sida. Vigseln förrättades hemma, sedan åt man och så blev det muntert med dans. Andra bröllopsdagen visade man gåvorna.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet