Hoppa till huvudinnehåll

Primitiva arbetarbostäder i Dalsbruk

Dalsbruk på Kimitoön i Åboland har långa traditioner inom järngjuteri. 1967 bodde största delen av arbetarna i bolagets billiga men trista och primitiva arbetarbostäder.

Vi får höra att flera av barackerna är över 100 år gamla. De nyare är från 30-, 50- och 60-talen. Men trots åldersskillnaden har bostäderna något gemensamt - de är nämligen alla trånga och utan moderna bekvämligheter. Mellan 30 och 45 kvadrat.

Folkhumorn har döpt bostäderna till bland annat Hollywood, Honolulu, Slottet, Sibirien och Käringlängtan.

Svetsare Claes Sten berättar att utvecklingen har stått ganska stilla gällande arbetarbostäderna. ”En orsak är att firman alltid haft tillgång till arbetskraft”, menar han.

Men alla har det inte lika trångt. Tjänstemännen har nämligen egna bostäder. ”De är i stort sätt rymliga och moderna och har alla bekvämligheter”, berättar Sten.

Men något humant finns det med arbetarbostäderna också - hyran är från tio till sexton mark i månaden.

Text: Tommi Lahtinen

Samhälle

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet