Hoppa till huvudinnehåll

Flyktinghjälpen: Förvrängd flyktingdiskussion

Bild: Yle unhcr

FN:s flyktingorgan UNHCR vill i samband med Flyktingdagen som firas i dag uppmärksamma alla de miljoner flyktingar som behöver ett nytt hem. I Finland är flyktingorganisationer oroade över att både politiker och medier gör det svårare för flyktingar att få skydd i Finland.

Till exempel överdrivs mängden anhöriga som kommer till Finland genom så kallad familjeåterförening. Under 2000-talet har runt 1 000 anhöriga till minderåriga flyktingbarn fått tillstånd att bo här.

Siffrorna förvrids och debatten är inflammerad, säger ordinarie informatör vid Finlands Flyktinghjälp Marcus Floman. Han menar att det är populistiska partier och journalister med ett politiskt intresse som presenterar fakta på ett felaktigt sätt.

Processerna som man som anhörig måste gå igenom för att få återförenas med till exempel sitt barn är mycket strikta och tar länge att genomföra. Det är också mycket sällan några andra anhöriga än kärnfamiljen som kommer i fråga. Nästan häften av de minderåriga barn som kommer till Finland återförenas aldrig med sin familj.

Man skulle önska att den här diskussionen snart skulle ta lite nya vägar och återgå till grunden, att ingen flyr från sitt hemland för skojs skull, det finns alltid ett tvingande skäl, säger Floman.


(Av Stefan Nordgren)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes