Hoppa till huvudinnehåll

Stora planer för Tvärminne tegelfabrik

Robert Renlund och Aslak Söderman tror att investeringen kommer att löna sig
Robert Renlund och Aslak Söderman tror att investeringen kommer att löna sig Bild: YLE/Gustaf Westerholm robert renlund

Tvärminne tegelfabrik skall renoveras och kommer enligt planerna i framtiden att fungera som museum och kulturgalleri, även den närliggande båthamnen kommer att rustas upp så den motsvarar behoven för dagens båtar.

Tvärminne tegelfabrik har länge stått tom och är i dåligt skick. Nu har Hangö stadsfullmäktige beslutat att sälja tegelfabriken till Aslak Söderman, Robert Renlund, Mikael Renlund, Kriset Sjöström, Stig Lindqvist, och Juha Thomander för 5 000 euro.

Tomten som byggnaden står på samt det i närheten liggande Tvärminne båthamnsområde arrenderas ut åt samma personer på 40 respektive 30 år.
-Vi kommer att satsa på marin verksamhet här men även på turism och kultur, säger Robert Renlund.

Hamn även för stora båtar

Renlund som är utbildad båtbyggare och har jobbat med båtar hela sitt liv kommer att sköta om den operativa verksamheten i projektet. -Det finns en stor efterfrågan på båtplatser här i området och våra planer är att båthamnen här i Tvärminne skall rymma över 200 platser då arbetet är klart. Hamnen är flera meter djup och infarten är cirka 8 meter vilket möjliggör att även stora båtar kan lägga till här, säger Renlund.

Aslak Söderman som leder den administrativa verksamheten har länge jobbat med att renovera gamla fastigheter bland annat flera villor på bulevarden i Hangö säger att målet med projektet är att väcka området till liv igen.

-Då tegelfabriken var aktiv var detta ett livligt område men nu har det dött ut. Tvärminneborna har länge väntat på att någonting skall hända här och nu har vi tänt gnistan, säger Söderman. -Vi kommer att investera runt 2 miljoner euro i projektet och redan i nästa sommar skall man kunna se att här har hänt saker, men projektet kommer att ta tid och färdigt står det kanske om 5 till 10 år, avslutar Söderman.

Besvär kan väntas

Helene von Flittner som bor i närheten hade också visat intresse för att rusta upp tegelfabriken och båthamnen i Tvärminne. I slutändan stod det mellan hennes förslag och Södermans med fleras förslag för Hangö stadsfullmäktige att välja. Här vägde då Södermans förslag tyngre.

Von Flittner har nu valt att besvära sig över fullmäktiges beslut till förvaltningsdomstolen. -Jag tycker jag har blivit felbehandlad och därför besvärar jag mig, säger von Flittner. Speciellt irriterad är von Flittner över att det i oktober ifjol inte ställdes några speciella krav på anbudet eller dess innehåll. Men efter att ärendet remitterades i våras skulle anbudet däremot vara specificerat.

Hangö stadstyrelseordförande, SDP:s Jouko Kavander, anser att statsfullmäktiges beslut att remittera ärendet var rätt och att man inte gjort något fel. Han tillägger att alla som är missnöjda över beslutet även har rätt att besvära sig.

(Av Gustaf Westerholm)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje