Hoppa till huvudinnehåll

Jag har en aggressiv pojkvän

Jag är en tjej på 19 år och har problem med min "pojkvän". Jag har försökt göra slut nu i ett år efter att han började slå mig, men han bryr sig inte. Han säger att det är han som bestämmer om vi är tillsammans eller inte och att inte jag alltid kan få som jag vill. Han tycker inte heller om att jag är hemma hos mig utan jag borde sitta hemma hos honom varje dag, t.ex. förra månaden sov jag en natt hemma hos mig och jag betalar hyran helt i onödan då känns det som. Då när jag inte har varit hemma hos honom så blir han arg och hotar mig. Han säger att om jag inte är med honom så kommer det att gå dåligt för mig. Han har till och med hotat att han ska döda mig och jag är livrädd för honom.

Med polisen har jag också pratat flera gånger men dom brukar bara skratta och de har aldrig tagit mig på allvar så jag har inte fått besöksförbud. Jag jobbar 50 meter från hans hus så han kommer ofta till jobbet om jag inte har varit hos honom. Han kan också komma hem till min lägenhet om han är arg och han har brutit sig in flera gånger om jag inte har öppnat. Han har inte slagit mig nu på ett år, hotat bara att han ska göra det. Jag behöver hjälp och vet inte vem jag skall prata med när polisen inte lyssnar.

Psykolog Anna Collander svarar:

Hej!

Det är bra att du tar tag i saken och ber om hjälp. Ingen ska behöva leva i ett parförhållande där det förekommer våld eller hot om våld. Också polisen borde ta sådant på allvar. Tyvärr har forskning visat att det är ytterst sällsynt att våldet tar slut i ett förhållande när man väl kommit in i ett sådant mönster.

Det kan kännas svårt att ta sig ur förhållandet – det har ju oftast funnits kärlek i botten och man kanske hoppas att det ska bli bättre. Hot eller våld börjar småningom kännas som en normal del av vardagen och självförtroendet försämras. Det kan vara svårt att minnas att man är värd något bättre. Kom ihåg: hot eller våld ska inte förekomma i parförhållanden, någonsin. Båda parterna mår dåligt av det och behöver hjälp för att komma ur det. Du behöver ta hand om dig själv. Det vore bra om du kunde tala med någon för att få stöd att komma vidare. Det finns organisationer som är specialiserade på att hjälpa kvinnor i din situation. Kolla upp vad det finns på din hemort eller på www.naistenlinja.fi. På Naistenlinja har de bl.a. gratis telefonjour (onsdagar på svenska), grupper m.m.
Ta hand om dig.

Läs också