Hoppa till huvudinnehåll

Från apartheid till demokrati?

I början av 1990-talet gick Sydafrika från apartheid till demokratiska val. Men vägen dit var snårig.

Då avkoloniseringen i Afrika gick framåt blev Sydafrika, med sin strikta apartheidpolitik, isolerat. P.W. Botha, som blev president i Sydafrika 1984, utlovade reformer inom apartheid.

Reformerna innebar att de färgade och indierna fick rösträtt. Man skapade ett parlament för vita, färgade och indier. Missnöjet blev stort bland de svarta och även bland många vita.

Samtidigt försämrades landets ekonomi. Våldsamheterna och oron spred sig i hela landet och de svarta bostadsområdena bevakades av militären. Sydafrika höll på att närma sig ett totalt kaos och inbördeskrig. Regeringen styrde och censurerade nyheterna som sändes och tystade ner oppositionsledare. Tortyr och misshandel blev allt vanligare i fängelserna.

F.W. de Klerk blev president år 1989. Han inledde då direkta och officiella förhandlingar med Nelson Mandela och ANC i syfte att avveckla och avsluta apartheidpolitiken och införa majoritetsstyre. Förhandlingarna mellan regeringen och ANC ledde till att man beslutade om grunderna för ett nytt och demokratiskt Sydafrika.

1992 utlyste president de Klerk en folkomröstning om reformerna bland de vita; i omröstningen sade 68 % ja till fortsatta reformer.
Vid de första demokratiska valen 1994 vann ANC majoritet med omkring 62 % av rösterna. Och Nelson Mandela blev president, efter nästan 30 år i fängelse.

Här får vi se klipp från övergångsskedet i Sydafrika 1989-1994. Från 1980-talet hör vi intervjuer med medlemmar i ANC, zulupartiet Inkatha och i Black Sash. ANC-medlemmen Lindiwi Mabuze säger att det värsta helvetet som finns är apartheid.

Guldet är Sydafrikas största exportvara. Under apartheidtiden var de flesta som jobbade i guldgruvorna svart. Kristian Ulfstedt besöker en guldgruva i Buffelstown och intervjuar Joseph Masiu som jobbat i guldgruvan i hela sitt vuxna liv. När Joseph kom till gruvan var han analfabet, men nu efter apartheid klarar han sig bra och är förman för sin grupp.

Men problemen är inte över trots att apartheidsystemet har upphört, fattigdom, kåkstäder och djupa klyftor mellan fattiga och rika består. I det sista klippet besöker vi Billy Mofoekeng och Jacob Mngomezulu som tvångsförflyttades och vars hus jämnades till marken. Nu bor de i en kåkstad.

Text: Ida Fellman

FN:s bilder från ett Sydafrika med Apartheid

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Se upp i backen!

  Slalom, pulka och skridskoåkning.

  Vad kan man göra för sportigt på sportlovet? Redan 1967 njöt ungdomarna i Solvalla skidbacke. Och små barn njuter väl alltid av att skrinna och skida.

 • Väl mött i spåret!

  Väl mött i spåret!

  Att skida är en njutningsfull sport på vintern. Här får du all information du behöver i Rundradions skidskola från 1980.

 • Slalom - en sport för eliten?

  På 1980-talet slog slalomåkning ut längdåkningen.

  På 1980-talet slog slalomåkning ut längdåkningen i popularitet. Är sporten bara till för de rika, undrar redaktör Christine Saarukka och reser till Tahkovuori.

 • Vinterbadandets fröjder

  Är det hälsosamt att doppa sig i isvatten?

  Är det hälsosamt att doppa sig i isvatten? Kan man på det sättet bota reumatism och förhindra förkylningar?

 • Det finns liv i naturen också på vintern

  Göran Bergman om fåglar och Harry Krogerus om alla småkryp.

  Också under den allra svåraste vinterkölden, när kvicksilvret hotar att frysa, finns det liv i Finlands natur. Hör om dessa fascinerande världar. Göran Bergman berättar om fåglarna under vintern (1956) och Harry Krogerus om alla smådjur i snön (1989).

 • Helsingfors i snö

  Nostalgiska stumfilmsklipp från ett vintrigt Helsingfors.

  Snö, snö, snö! Snö innebar vintersport och mycket arbete också för 80 år sedan. Se nostalgiska stumfilmsklipp från ett vintrigt Helsingfors!

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

Nyligen publicerat - Arkivet