Hoppa till huvudinnehåll

Sällsamma historier och folktro i Åboland

I fyra program berättar gamla skärgårdsbor om folktro och vidskepelse i Åboland. Vi får höra om hemsökelse, drakeldar, maror och spökholmar.

Det första programmet handlar om drakaeldar, drakbon och om gömda skatter och om vad som biter på förtrollningar. Olga Gabrielsson berättar om drängen som såg drakeld och om hur man försökte frammana drakaeldar på Nagu.

I seriens andra program hör vi om sjörået och om spöken, om Borstögumman och om oförklarliga händelser på kobbar och skär med konstiga namn. Sjöberg från Rosala berättar om gummor i båten och om Kabelgattsmatte och andra spöken.

I det tredje programmet hör vi om spöket i Nagu, om Sälgskärsflickan och om spöket Hindrik i Hitis. Doktor berättar Gardberg om varför man byggde jungfrudanser

Och till sist hör vi om maran som kan förekomma i många olika skepnader, och om hur man kan mota bort maran. Vi hör också om hur man skulle bota sjukdomar med gammal trolldom och om tvillingarnas gåtfulla dans i månskenet.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet