Hoppa till huvudinnehåll

Sällsamma historier och folktro i Åboland

I fyra program berättar gamla skärgårdsbor om folktro och vidskepelse i Åboland. Vi får höra om hemsökelse, drakeldar, maror och spökholmar.

Det första programmet handlar om drakaeldar, drakbon och om gömda skatter och om vad som biter på förtrollningar. Olga Gabrielsson berättar om drängen som såg drakeld och om hur man försökte frammana drakaeldar på Nagu.

I seriens andra program hör vi om sjörået och om spöken, om Borstögumman och om oförklarliga händelser på kobbar och skär med konstiga namn. Sjöberg från Rosala berättar om gummor i båten och om Kabelgattsmatte och andra spöken.

I det tredje programmet hör vi om spöket i Nagu, om Sälgskärsflickan och om spöket Hindrik i Hitis. Doktor berättar Gardberg om varför man byggde jungfrudanser

Och till sist hör vi om maran som kan förekomma i många olika skepnader, och om hur man kan mota bort maran. Vi hör också om hur man skulle bota sjukdomar med gammal trolldom och om tvillingarnas gåtfulla dans i månskenet.

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet