Hoppa till huvudinnehåll

Sällsamma historier och folktro i Åboland

I fyra program berättar gamla skärgårdsbor om folktro och vidskepelse i Åboland. Vi får höra om hemsökelse, drakeldar, maror och spökholmar.

Det första programmet handlar om drakaeldar, drakbon och om gömda skatter och om vad som biter på förtrollningar. Olga Gabrielsson berättar om drängen som såg drakeld och om hur man försökte frammana drakaeldar på Nagu.

I seriens andra program hör vi om sjörået och om spöken, om Borstögumman och om oförklarliga händelser på kobbar och skär med konstiga namn. Sjöberg från Rosala berättar om gummor i båten och om Kabelgattsmatte och andra spöken.

I det tredje programmet hör vi om spöket i Nagu, om Sälgskärsflickan och om spöket Hindrik i Hitis. Doktor berättar Gardberg om varför man byggde jungfrudanser

Och till sist hör vi om maran som kan förekomma i många olika skepnader, och om hur man kan mota bort maran. Vi hör också om hur man skulle bota sjukdomar med gammal trolldom och om tvillingarnas gåtfulla dans i månskenet.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.