Hoppa till huvudinnehåll

USA får tillgång till europeiska bankuppgifter?

Bild: SWIFT bankuppgifter,brott,ekonomi,informationsutbyte,lag,swift,terrorism

Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter har godkänt att EU-medborgares bankuppgifter kan delas med myndigheterna i USA.

Utskottet godkände i natt en överenskommelse som har blivit till efter en längre tids förhandlingar och som ger EU rätt att övervaka och avbryta överlämningen av bankuppgifter.

Utskottet förkastade en tidigare överenskommelse eftersom den ansågs bryta mot lagen om uppgiftsskydd.

Av 41 ledamöter stödde 50 stödde överenskommelsen, vilket betyder att den troligen också godkänns av parlamentet om en vecka. USA vill ha tillgång till EU-medborgares bankinformation för att komma finansieringen av terrororganisationer på spåren.
(Av Mia Welling)

 • Airbrush-målaren Anders Törnqvist i sitt garage

  Anders Törnqvist airbrushar dödskallar och tandteknikerskyltar

  Airbrush-målaren Anders Törnqvist gör beställningsjobb

  Be honom inte fixa rostfläckarna på din bil, men om du behöver en naken brud med eldsflammor och glitter på din motorcykelhjälm så är airbrush-målaren Anders Törnqvist rätt person att vända sig till.

 • Etiopiens premiärminister hailemariam desalegn

  Etiopiens premiärminister blir inte hedersdoktor vid finskt universitet

  Desalegn har beskyllts för brott mot mänskliga rättigheter.

  Tammerfors tekniska universitet var på väg att utnämna Etiopiens kontroversiella premiärminister till hedersdoktor vid universitetet i maj. Pressmeddelandet om utnämningen har ändå tagits bort från nätet, och universitetets rektor säger att det inte blir någon utnämning – eftersom premiärministern inte kan komma.

 • Kristian Vesalainen i HPK:s tröja.

  U18-landslaget ska försvara VM-guldet – första truppen uttagen

  VM-turneringen börjar om två veckor.

  För ett år sedan vann Finlands under 18-åringar VM-guld i USA. Om två veckor börjar turneringen i Slovakien där de finska ishockeyungdomarna ska försvara guldet. Den första truppen är uttagen och innehåller en del bekanta namn.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi