Hoppa till huvudinnehåll

Kritik mot svenskt högskolesystem

Lunds universitet
Lunds universitet Bild: CC/Fredrik Tersmeden lund

Sverige kommer eventuellt att frångå det nyligen införda hårt kritiserade systemet för antagning av utländska studerande till de svenska universiteten och högskolorna.

Myndigheten med ansvar för högre utbildning Högskoleverket anser att systemet diskriminerar utländska studerande och en talesman för undervisningsdepartementet säger till Dagens Nyheter att en expertgrupp ska utreda frågan.

Enligt DN har antagningssystemet väckt ilska bland annat i Danmark och på Island. Ministrar från bägge länder har kritiserat Sverige offentligt.

Goda utländska sökande kan bli utan studieplats

Från och med höstterminen i år placeras sökande med utländska betyg i en särskild kvot då de söker till ett svenskt universitet eller en högskola.

Kritiken riktas mot att en utländsk sökande med utomordentliga betyg kan bli utan studieplats om andelen utländska sökande är liten. Antalet studieplatser fördelas nämligen i proportion till hur många sökanden det finns i de olika kvoteringsgrupperna.

Förutom gruppen för utlänningar finns det en grupp för sökande med "rena" svenska gymnasiebetyg, en grupp för dem som läst på svenskt vuxengymnasium och en grupp för dem som läst på svensk folkhögskola.

Sökande med åländskt gymnasiebetyg eller betyg från t.ex. IB-gymnasium placeras inte i gruppen för utlänningar.


(Av Patrick Holmström)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes