Hoppa till huvudinnehåll

EU prickar Rumänien över problem med korruption

parlamentshuset i Bukarest, Rumänien
parlamentshuset i Bukarest, Rumänien Bild: AP Graphics Bank parlamentshuset

EU prickar medlemslandet Rumänien för att inte göra tillräckligt mot den utspridda korruptionen i landet. Bulgarien tackas däremot för framsteg i arbetet mot korruption. EU har haft båda länderna under specialbevakning sedan de år 2007 blev medlemmar av unionen.

Rumäniens president Traian Basescu medger att det finns problem i landet. Han anser ändå att EU:s rapport är orättvis och går för långt.

Europeiska kommissionen är speciellt oroade över en lagändring i Rumänien som tar bort nästan all makt från ett kontrollorgan som ska granska politikers penningaffärer. President Basescu lovar nu att kalla tillbaka ledamöterna i landets parlament från deras semester, för att ändra lagen.

Båda länderna bör, enligt rapporten, förstärka sina rättssystem. Kommissionen planerar ändå inga sanktioner för att försnabba processen.

Enligt flera diplomatkällor visar rapporten att Bulgarien och Rumänien inte var redo att tas med i EU. Länder som hoppas att bli medlemmar, som Serbien och Albanien, riskerar att få en betydligt svårare process.
(Av Peter Sjöholm)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes