Hoppa till huvudinnehåll

Ökad omsättning, mindre vinst för Nokia

Nokias telefon
Nokias telefon Bild: Yle kvartalsrapport

Nokia redovisar en omsättning på drygt 10 miljarder euro, en procent mer än för fjolårets andra kvartal och fem procent mer än under årets första kvartal.

Rörelsevinsten utan engångsposter uppgick till 666 miljoner euro, 15 procent lägre än under fjolårets andra kvartal. Inom gruppen mobiltelefoner och service var nedgången 19 procent.

Omsättningsökningen beror främst på dotterbolaget Navteqs kraftigt ökade försäljning av digitala karttjänster.

Nokias problem är fortfarande smarttelefonerna där Nokia har tappat marknadsandelar till amerikanska Apple och kanadensiska RIM.

Kallasvuo optimistisk trots allt

Vd Olli-Pekka Kallasvuo säger att han är optimistisk inför framtiden. Nokia utgår ifrån att marknadsandelen sålda mobiltelefoner i år blir på samma nivå som i fjol men att vinstmarginalen minskar.

Kallasvuo säger i en intervju för den amerikanska TV-kanalen CNBC att spekulationerna kring hans ställning skadar Nokia.
Alla rykten och spekulationer måste få ett slut på sätt eller annat, sade han utan att ändå direkt ta ställning till sin egen framtid.

Kallasvuo konstaterade i en telefonkonferens med investerare i eftermiddags att Nokia som bäst satsar stort på att förbättra sin ställning i USA.

Nokia har i åratal haft svårigheter i Nordamerika där marknadsandelen har sjunkit under tio procent. Under årets andra kvartal sålde Nokia bara 3,2 mobiltelefoner i Nordamerika, 42 procent färre än under motsvarande fjolårsperiod.

Nokia uppskattar att marknadsandelen under det andra kvartalet är på samma nivå som under början av året, det vill säga 33 procent. Under det andra kvartalet i fjol var marknadsandelen 35 procent.

Nokias aktiekurs uppåt

Nokias aktiekurs steg med över tre procent på Helsingforsbörsen efter att delårsresultatet offentliggjordes. Under Kallasvuos fyra år som vd har Nokias aktie sjunkit med 60 procent.

Den resultatvarning som Nokia gav i juni fick kursen att sjunka kraftigt. Den här veckan har kursen stigit efter ryktena kring Kallasvuo och Nokia Siemens Networks köp av Motorolas nätverksamhet.

Nokias delårsresultat (på engelska)


(Av Rabbe Nilsson)

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi