Hoppa till huvudinnehåll

Branden på Samos under kontroll - finländare evakuerade

Turister lämnar Marathokambos.
Turister lämnar Marathokambos. Bild: Michael Anhaeuser / EPA brand,bränder,grekland,marathokambos,samos,semster,skogsbränder,turister

Brandmännen i Grekland har fått den härjande skogsbranden på ön Samos under kontroll, meddelar myndigheterna. Röken orsakar dock ännu problem på hotellområden. Över 150 brandmän deltog i släckningsarbetet.

Elden ska inte ha skadat varken människor eller egendom. I går evakuerades cirka 400 turister från hotellen i Marathokambos. Bland de evakuerade fanns tiotals finländare.

De grekiska myndigheterna utlyste tidigare i dag nödläge i Marathokambos och Karlovasi i västra delen av ön Samos på grund av skogsbranden. Enligt lokalmyndigheterna befinner sig invånarna i området inte i omedelbar fara, men på grund av röken evakuerades hotellen.

Finnmatkat har sammanlagt 71 kunder som semestrar på området. Alla var inkvarterade i hotell i byn Votsalakia. Resenärerna har kontaktats och evakuerats till de närbelägna byarna. Informatör på Finnmatkat, Salla Salo, berättade i går att finländarna inte har utsatts för någon fara på grund av branden.

-Man har nu fått elden under kontroll, men röken är ännu tjock. På tisdag morgon ser vi om de evakuerade möjligen kunde återvända till byn och fortsätta sin semester, sade Salo i går.

Två markbränder har rasat på ön Samos inom loppet av en vecka.


(Av Frida Ahtokari)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • En ung man går över gatan, fotad genom en springa så att han ser inklämd ut

  "Vi måste skapa fler jobb i Kosovo så de unga kan göra annat än sitta på café"

  Den unga nationens framtid kapades av korrupta politiker.

  De unga i det fattiga Kosovo var barn under kriget mot Serbien för snart 20 år sedan och tonåringar under fredsprocessen som ledde till självständighet. I dag ser framtiden dyster ut och de som har ambitioner drömmer om att flytta utomlands. Ungdomar och unga företag som vill ta del av det öppna Europa stöter på hinder redan från början eftersom de behöver visum för alla resor och det är både tidsödande och dyrt.

 • Arkivbild på Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Schakalen inför domstol i Paris i december 2013.

  Carlos "Schakalen" dömdes till ännu ett livstidsstraff

  Schakalens advokater kallar det "juridisk paleontologi".

  En domstol i Paris har dömt Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Schakalen, till ett tredje livstidsstraff. Schakalens advokater beskrev rättegången som "juridisk paleontologi".