Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig steppa!

- Steppdans är inte alls så svårt som man tror, den passar alla, menar stepplärare Eva Hemming. Det enda man behöver är sinne för rytm och ett par steppskor.

Steppdans är en dansstil där fotarbetet är av stor vikt. Kropps- eller armrörelser är ofta inte lika viktiga eller helt irrelevanta. I steppdans används skor, som har steppjärn gjorda av en aluminiumlegering på hälen och framme vid tårna, som gör att det låter tydligt när såväl främre som bakre delen av skon sätts ner i golvet.

När man steppar är det viktig att man är avslappnad, men kontrollerad och har ett bra rytmsinne. Rytmen har en stor betydelse i steppdansen. De olika stegen i steppdansens har engelska ord såsom step, heel, toe, stamp, dig, point, brush och scuff (ett ljud) och shuffle, flap, riff, paddle och roll (två ljud). (Se länk nedan).

Steppdansen utvecklades i USA i början av 1900-talet och blev mycket populär i och med musikaler och musikalfilmer (såsom t.ex. Singing in the Rain, 1952). Det finns olika grenar inom steppdansen. Showstep är den lättare stilen, som finns t.ex. i musikalfilmerna, medan rytmstepp är en svårare variant, med intryck från afro.

Här får vi med Rundradions noggranna steppkurs lära oss stegen och varianterna inom steppdansen till pianoackompanjemang av Robert de Godzinsky.

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet