Hoppa till huvudinnehåll

En gåva för livet

Bild: Yle webbdoktorn

Från och med 1 augusti 2010 är alla finländare automatiskt organdonatorer. Här berättar både mottagare och givare av organ om sina erfarenheter.

Företagaren Uffe Björk i Helsingfors var en av dem som stod i kö för att få en ny njure. Här berättar han om väntan på en njure och vilka reaktioner och tankar processen väckte i honom.

Uffe Björk levde ett stressigt liv och ena njuren tog skada. Fram till maj i år var han tvungen att gå på dialys var fjärde timme för att klara sig - men så kom telefonsamtalet som ändrade allt: Björk skulle få en ny njure.

- Först var jag glad men några dagar efteråt började jag fundera på vad det här riktigt innebär att ha någon annans reservdel i sin egen kropp, säger Björk.


Viktigt att hjälpa både anhöriga och okända

Mats Löfberg i Jakobstad har donerat sin ena njure till sin syster. I det här inslaget berättar han om sina erfarenheter som organdonator.

- Det uppstår många frågor, som praktiska saker som sjukledighet, eller om någon annan behöver min njure i framtiden, eller om jag själv skulle råka insjukna. Och varför just jag?

Löfberg välkomnar den nya lagen angående organdonationer.

Den 1 augusti ändrades lagen om organdonation och nu är alla finländare automatiskt organdonatorer, om man inte själv meddelar att man inte vill donera sina organ. Det kan man göra skriftligen, t.ex. genom att bära en lapp med sig i plånboken, eller genom att meddela sina anhöriga.

Ingela West

Radiohuset vill veta vad du tycker om den ändrade lagen om organdonation

Mera information hittar du här:

Människans inställning till organdonation under sin livstid ska betonas i högre gradSocial- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande 29.12.2009

Donatorns egen vilja betonas vid organdonationocial- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande 23.06.2010De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Nyligen publicerat - Hälsa