Hoppa till huvudinnehåll

Robert Helenius vann EU-titel

Robert Helenius vs Gregory Tony 2010
Robert Helenius vs Gregory Tony 2010 Bild: YLE gregory tony

Borgåboxaren Robert Helenius besegrade sent på lördagen fransmannen Gregory Tony på teknisk knockout i den sjätte ronden vid en proffsboxningsgala i Erfurt i Tyskland. I och med segern erövrade Helenius, 26, EU-titeln i tungvikt.

Helenius tog kommandot direkt från start och knep sin trettonde seger på lika många matcher som proffsboxare.

Inför matchen hade såväl fransmannen Tony, 32, som den 26-årige Helenius gått 12 matcher som proffs och vunnit samtliga. Tio av sina tolv matcher hade fransmannen vunnit på knockout. Den 195 centimeter långe Tony vägde inför matchen 102,4 kilogram medan Helenius 199 centimeter på vågen visade 105,1 kilogram.

Helenius förberedelser för lördagens titelmatch var ingalunda optimala då han skadade handen i sin senaste match i mars i Helsingfors.

Så här förlöpte matchen (enligt YLE Urheilu)

Rond1: Jämn första rond. Helenius inledde starkt, men mot slutet av ronden kom Tony bättre in i matchen och fick in några träffar.

Rond2: Helenius pressade rejält i början och fick den tyska publiken igång då Tony vacklade. Tony visade sig ändå på styva linan mot slutet av ronden och fick bland annat in en riktig fullträff med högern.

Rond3: Tony sprang tidigt in i en fullträff av Helenius och var nere för räkning. Igen en gång avslutade Tony ronden bättre än han inledde den, och fick in en rejäl smäll på Borgåbon. Helenius ledde matchen på poäng i detta skede.

Rond4: Tony nere för räkning igen, och började ta betydligt mer risker i sin boxning. Han försökete komma nära in på Helenius, där fransmannen enligt förhandsuppgifterna var som starkast.

Rond5: Fransmannen, som också sysslar med kickboxning visade prov på kämparglöd men fick igen känna på Helenius rejäla slag och räddades av gongen. Poängledningen för Helenius vid detta skede var klar och tydlig - åtta poäng.

Rond6: Fransmannen var nere för räkning igen i början av ronden. Domaren bröt matchen och Helenius vann på teknisk knock-out!


(Av Antti Koivukangas)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport