Hoppa till huvudinnehåll

Hata handboll: Tankesmedjan om kräftskivor

Svenska Yles satirprogram Hata handboll skojade med många finlandssvenska traditioner och instanser. Här får vi höra hur kräftskivor ser ut i framtiden.

En kräftskiva, eller kräftfest, är en traditionell fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Kräftskivor firas i Finland, främst bland landets svensktalande befolkning.

Här skojar gänget bakom Hata handboll med finlandssvenskhet, tankesmedjor, snapsvisor och kräftskivor.

Text: Ida Fellman

Läs mera

 • Om kräftor och kräftskivor
 • Musik och underhållning

  Arkivet

  Mera från Arkivet och Elävä arkisto

  Följ Elävä arkisto och Arkivet

  Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Lapporörelsen ville kuva vänstern med våld och terror

   Mussolinis Italien var den stora förebilden.

   Lapporörelsen grundades 1929 av Vihtori Kosola. Under de tre år rörelsen var aktiv samlade den tusentals anhängare. Personer som ansågs vara vänster utsattes för fascistisk förföljelse och våld. Människor misshandlades och mördades, och demokratin sattes i gungning då partier förbjöds. Också borgerliga politiker råkade ut för Lapporörelsens terror. Till och med republikens tidigare president KJ Ståhlberg.

  • När Finland var fem före att bli fascistiskt - ny podd om Lapporörelsens skjutsning av president Ståhlberg

   Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

   Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors.. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

  • Höstvisa med Bo Andersson

   "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

   "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

  • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

   Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

   "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

  • Höststormar från förr

   Höststorm i Helsingfors 1956 och 1970.

   I en kort stumfilm av Veikko Itkonen inbjuds vi till ett riktigt äventyr när en höststorm ryter fram över Helsingfors 1956. Och i fina färger får vi se stormen ryta till över havet 1970.

  • Varning för svart halka!

   I den här varningsfilmen informeras bilisterna

   Den svarta, genomskinliga is som bildas vid snabb nedisning av vägar är djävulskt farlig för bilister. I den här varningsfilmen informeras bilisterna med skrämselpropaganda.

  • Oktoberväder med Juha Föhr

   Juha Föhr och oktobervädret

   Finlands mesta meteorolog Juha Föhr berättar om oktobervädret i början av 1990-talet.

  • Det finlandssvenska höstvädret

   Godmorjens på er allesamman från meteorologiska institutet!

   "Och då säger vi godmorjens på er allesamman från meteorologiska institutet...". Kurre Österberg står med meteorologerna och presenterar det finlandssvenska vädret.

  • Den lögnaktiga selfien är också sanning

   En selfie är kommunkation. Man visar hur man vill se ut.

   En selfie visar man hur man vill se ut. Den utelämnar annat, men kan ändå innehålla sanning. Med en selfie kan du kommunicera med dina vänner. Eller bli en kändis.

  • Dina kläder berättar vem du är

   Teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

   Hur man klär sig är inte bara beroende av vad som är modernt och vad kompisarna säger. Klädseln kan också vara fråga om värderingar, man vill visa fram den subkultur man tillhör. I Bang 1981 intervjuas teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

  • Trattkantarellsås över öppen eld

   En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

   En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

  • Undvik giftiga svampar!

   Vita svampar skall man lämna i skogen.

   Undvik alla vita svampar. Och lär dig ordentligt vilka svampar som är giftiga. Osäkra svampar kan man lägga i en plastpåse eller lämna i skogen. Det är svampexperternas råd.

  • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

   Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

   I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

  • Andra säsongen med familjen Bergström

   Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

   I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  • OS i Mexiko 1968: Black Power och Kaarlo Kangasniemi

   Våldsamma studentkravaller i Mexco City.

   De olympiska spelen i Mexico City 12.10 till 27.10 1968 föregicks av våldsamma studentkravaller och själva spelen går till historien för afroamerikanernas Black Power-demonstration på prispallen.

  • Misslyckade solresor 1968

   Hur går det då resan till Spaniens sol blir en besvikelse?

   Resor till sol och värme i novembermörkret är bra för välbefinnandet. Men hur går det då resan till Spaniens sol blir en besvikelse: det utlovade jetplanet är ett propellerplan, simbassängens vatten är iskallt och man serveras margarin i stället för smör på hotellet?

  • Statsminister Olof Palme har mördats

   Chocken då Olof Palme sköts 1986

   Hela världen fick en chock morgonen den första mars 1986. Sveriges statsminister Olof Palme hade skjutits på öppen gata i centrala Stockholm och avlidit kvällen innan.

  • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

   Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

   Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

  • Hörspelet Fältskärns berättelser

   13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

   Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

  • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

   Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

   En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

  Nyligen publicerat - Arkivet