Hoppa till huvudinnehåll

Kräftor och kräftskivor

"Helan gååååååår, sjung hoppfaderallanlej..." En snaps och så ett slurp på kräftan. Kräftor och drycker en mörk sensommarkväll - det är livet, tycker många.

Kräftfisket äger rum i insjöar i augusti innan kräftans lektid. Kräftor är nattaktiva och fångsten sker därför nattetid. De vanligaste fångstredskapet är en mjärde som agnas med fisk.

Efter fångsten ska kräftorna hållas vid liv fram till kokningen. De bör svältas i minst ett dygn så att tarmen töms.

Kräftorna avlivas genom att man släpper dem i kokvattnet med huvudet före. Vattnet bör hållas aggressivt kokande ända tills alla kräftor ligger i vattnet. Kräftorna skall sedan kallna i spadet, helst över natten och förtäras kalla.

En kräftskiva, eller kräftfest, är en traditionell fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Kräftskivor firas i Finland, främst bland landets svensktalande befolkning.

Till kräftorna äts toast, smör och sallad. Vanliga drycker är brännvin och öl. Till brännvinet sjungs ofta snapsvisor, gärna relaterade till kräftan. Passande klädsel till kräftskivan består av roliga hattar och haklappar eller förkläden med kräftmotiv. Stearinljus och lanternor höjer stämningen i de lite mörkare sensommarkvällarna.

Kräftskivan är en festhögtid där hög alkoholkonsumtion är socialt accepterad. Att kräftskivan har ett rykte om sig som fyllefest beror även på att det tenderar att ätas för lite till spriten. Kräftor är nämligen näringsfattiga, och det är dessutom tidsödande att skala dem.

Läs mera

 • Hata handboll, sketch om kräftskiveforskning
 • Tv-mat och mat-tv

  Arkivet

  Mera från Arkivet och Elävä arkisto

  Följ Elävä arkisto och Arkivet

  Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Ior Bock och Lemminkäinens tempel

   Lemminkäinens bolag grävde efter en skatt i Sibbo.

   Ior Bock menade att finskan och svenskan är världens urspråk och att Lemminkäinens tempel ligger i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

  • Lotsen är livvakt på haven

   Lotsarnas historia fram till 1994.

   Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

  • Att vara lots i Pellinge

   En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

   Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  • Fraktfartyget m/s Pamela

   Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

   Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

   Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

   Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

   Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

   I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

  • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

   Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

   Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

  • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

   Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

   Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

  • Att leva i Tjernobyls skugga

   I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

   I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

  • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

   Veckans Puls 1986 granskar följderna.

   Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

  • Stålmannen Viljami Hautaviita

   Finlands starkaste man från Lappfjärd.

   Viljami Hautaviita från Lappfjärd fascinerade Österbotten och hela Finland genom att böja järnspett och hästskor samt dra bussar med tänderna. Hautaviita berättar anekdoter om tandläkarbesök och om sina kostvanor: mjölk, rågbröd eller ett halvt kilo smör samt några pilsner.

  • Hundens bästa vän

   En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

   En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

  • Bysmeden i Köklax

   Hjalmar Tallberg smider, sjunger och berättar anekdoter.

   Hjalmar Tallberg är sjätte generationens smed. Här talar han om smedsyrket och om inbördeskriget och den ryska parentesen. Dessutom sjunger han och berättar anekdoter.

  • Fogeli kuvar sin rädsla med sprit

   En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka.

   En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka, berättar Kaj "Fogeli" Fogelholm. Kaj Fogelholm är rädd, mest rädd är han för sig själv. Därför får han aldrig något till stånd, han lämnar allt på hälft.

  • Jussarö - gruvan i havet

   En fascinerande färd till Jussarö gruva under havet.

   Redaktörerna Henrik Cederlöf och Lars Biström tar oss med på en fascinerande färd till Jussarö gruva 1965.

  • Morgonpromenad i Helsingfors

   Se en poetisk film då staden vaknar en morgon år 1960.

   Antero Ruuhonen och Stig Törnroos har gjort en poetisk film där Helsingfors vaknar. Vi får se förälskade par, duvor, torgförsäljare och vackra byggnader i ett Helsingfors 1960.

  • Till minnet av Markus, nästan 5 år

   Efter det första sorgeåret vet man vad det är att sörja

   När det första sorgeåret är till ända vet man vad det är att sörja, säger Gösta Karf i den här sorgliga men vackra dokumentären om ett litet barns död. Lilla Markus Karf omkom i en våldsam bilbrand hemma på gården i Jakobstad år 1986.

  • Att bli sjukskötare

   Vi besöker Vasa sjuksköterskeskola.

   Här besöker vi Vasa sjuksköterskeskola, där över hälften av sjuksköterskorna i vårt land utbildades 1963. Vi får se skolan som är bunden med Vasa centralsjukhus.

  • Mormonmissionärer i Finland, Jakobstad

   Den unga amerikanen David Stokes är på missionsresa.

   "Well, here I am in Pietarsaari", börjar den unga amerikanen David Stokes sin dagbok. Han är på missionsresa i Finland, Jakobstad och skall sprida ordet om Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan.

  • Jakobstad - en stad som andra

   Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

   Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

  • Kvinnorna på Själö

   Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

   "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

  • Ett hårt liv som cirkusartist

   Bakom cirkusens spännande magi ligger hårt arbete

   Bakom cirkusens spännande magi ligger ofta hårt arbete och ett fattigt liv. På 1970-talet var det så gott som omöjligt att försörja sig som cirkusartist

  • Sovstad - idyll eller dystopi?

   Hur ser verkligheten i förorten ut bakom fasaderna?

   Invånarna i förorterna bor i en trygg miljö där barnen kan leka fritt. De har nära till storstaden och naturen. Men hur ser verkligheten ut bakom fasaderna?

  • En kommunalläkares vardag i Borgå

   Bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962.

   Det är bråda tider för kommunalläkare Olof Palmgren i Borgå 1962. Redaktör Pontus Nordling har gjort en dramatisk film där vi får följa med Palmgrens arbete.

  • Kent från Jakobstad

   Kent åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd.

   Vi möter Kent han som åker till Stockholm från Jakobstad för att bli känd. Saker och ting går inte riktigt som han hade tänkt sig.

  • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

   Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

   Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

  • Tove Jansson läser Sommarboken

   Om Sophias sommar med gamla farmor och sin pappa på en ö.

   Varje gång blir nätterna mörka helt oförmärkt. Någon kväll i augusti gör man sig ett ärende utomhus och plötsligt är allting kolmörkt. En stor, varm, svart tystnad omkring huset. Tove Jansson läser hela Sommarboken om Sophias sommar med sin gamla farmor och sin pappa på en ö i skärgården.

  Nyligen publicerat - Arkivet