Hoppa till huvudinnehåll

Kräftor och kräftskivor

"Helan gååååååår, sjung hoppfaderallanlej..." En snaps och så ett slurp på kräftan. Kräftor och drycker en mörk sensommarkväll - det är livet, tycker många.

Kräftfisket äger rum i insjöar i augusti innan kräftans lektid. Kräftor är nattaktiva och fångsten sker därför nattetid. De vanligaste fångstredskapet är en mjärde som agnas med fisk.

Efter fångsten ska kräftorna hållas vid liv fram till kokningen. De bör svältas i minst ett dygn så att tarmen töms.

Kräftorna avlivas genom att man släpper dem i kokvattnet med huvudet före. Vattnet bör hållas aggressivt kokande ända tills alla kräftor ligger i vattnet. Kräftorna skall sedan kallna i spadet, helst över natten och förtäras kalla.

En kräftskiva, eller kräftfest, är en traditionell fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Kräftskivor firas i Finland, främst bland landets svensktalande befolkning.

Till kräftorna äts toast, smör och sallad. Vanliga drycker är brännvin och öl. Till brännvinet sjungs ofta snapsvisor, gärna relaterade till kräftan. Passande klädsel till kräftskivan består av roliga hattar och haklappar eller förkläden med kräftmotiv. Stearinljus och lanternor höjer stämningen i de lite mörkare sensommarkvällarna.

Kräftskivan är en festhögtid där hög alkoholkonsumtion är socialt accepterad. Att kräftskivan har ett rykte om sig som fyllefest beror även på att det tenderar att ätas för lite till spriten. Kräftor är nämligen näringsfattiga, och det är dessutom tidsödande att skala dem.

Läs mera

  • Hata handboll, sketch om kräftskiveforskning
  • Tv-mat och mat-tv

    Arkivet

    Mera från Arkivet och Elävä arkisto

    Följ Elävä arkisto och Arkivet

    Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.