Hoppa till huvudinnehåll

Åderbråcksbehandling med skuminjektion (skleroterapi)

Hur går en skuminjektionsbehandling av åderbråck till?
Kärlkirurgen svarar.

Skuminjektioner är numera den vanligaste behandlingsmetoden av små och medelstora åderbråck. Den passar också bra för åderbråck som en gång är opererade men har kommit tillbaka. Metoden är enkel och snabb och risken för komplikationer är liten. Ingreppet tar ca en halv timme och kräver ingen sjukhusvistelse eller sjukledighet. Patienten är vaken under behandlingen.

Skummet sprutas genom huden in i de sjuka venernas huvudstammar med hjälp av ett par nålar. Vid behov kan injektionsstället bedövas. Med hjälp av ultraljud följer man med hur skummet rör sig och kontrollerar att det går dit det ska.

Skummet innehåller ett ämne som irriterar kärlväggen och förorsakar en kraftig spasm, som får blodet att sluta rinna och så småningom koagulera. Samtidigt sätter skummet igång en inflammationsprocess i kärlväggen. Inflammationen gör att kärlet efter en tid ärras och förtvinar.

Skummet och det koagulerade blodet sugs så småningom upp av kroppen och försvinner.

När de ytliga venerna inte längre fungerar leds blodet upp genom de djupare venerna, som också i friska ben tar hans om majoriteten av återflödet.

Efter skumbehandlingen får patienten sätta på en på förhand utprovad stödstrumpa som går ända upp till ljumsken. Strumpan ska användas dygnet runt i tre dygn och dagtid i ca två veckor.

Direkt efter ingreppet är det viktigt att röra på sig. Patienten får promenera runt på sjukhuset en stund före hemfärden och får gärna därefter promenera hem eller åtminstone gå några busshållplatser framåt, samt röra på sig under kvällen.

Det behandlade kärlet kan en tid efter ingreppet ömma vid beröring. Den ärrade venen kan synas som en brunaktig rand i huden. Efter att tag brukar den dock blekna bort.

Ibland måste skumbehandlingen upprepas en eller ett par gånger innan åderbråcken försvinner helt.

Allvarliga komplikationer, som blodpropp i benens djupa vener, förekommer men är väldigt sällsynta.

Läs mera om åderbråck

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn