Hoppa till huvudinnehåll

Urho Kekkonen blir president 1978

Över tjugo år efter sin första presidentperiod ställde Kekkonen upp som en stark presidentkandidat 1978. Och han blev vald med förkrossande majoritet.

Efter säkerhetskonferensen i Finland hade Kekkonen starka odds att ställa upp än en gång i presidentvalet 1978.

Bakom Kekkonen stod SDP, Centern, DFFF, samlingspartiet, SFP, liberalerna, Åländsk samling, det socialistiska arbetarpartiet och Finlands företagarparti.

De andra kandidaterna var kristna förbundets Raino Westerholm, Veikko Vennamo från Finlands landsbygdspart, Ahti M Salonen från konstitutionella folkpartiet och Eino Haikala från Finlands folks gemensamma parti.

Av elektorerna fick Kekkonen 260 av 300, Westerholm 24, Vennamo 10 och Salonen sex. Men av elektorsrösterna fick Kekkonen enbart 259. En av hans elektorer röstade på Westerholm i stället, som i det hemliga valet alltså fick 25 röster.
Kokoomusriksdagsmannen och Kekkonenelektorn Eero Lattula från Uleåborg har senare erkänt att det var han som röstade på Westerholm.

Kekkonen kritiserades under valet över VSB-pakten och över att han pressade bl.a. samlingspartiet till att ställa sig bakom honom.

I det första klippet ser vi en intervju med Kekkonen, där han sin vana trogen svarar rappt på de kritiska frågorna.

Och i det andra klippet håller han sitt installationstal för riksdagen, som är folkets representanter. Kekkonen påpekar att han är president för hela Finlands folk.

Text:

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Påskägg i de vackraste färger och mönster

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

    Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

  • Påskbrasor i Österbotten

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

    I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

Nyligen publicerat - Arkivet