Hoppa till huvudinnehåll

Hamas firade attack mot israeler

attack mot israeler 31.08.10
attack mot israeler 31.08.10 Bild: Reuters tv västbanken

Den islamistiska organisationen Hamas väpnade gren tog sent i går på sig skulden för mordet på fyra israeliska bosättare som sköts ihjäl tidigare under kvällen.

De fyra israelerna - två kvinnor och två män - sköts ihjäl i sin bil på Västbanken, i närheten av staden Hebron.

I Hebron bor omkring 500 ultranationalistiska judiska bosättare i befästa enklaver bland 100 000 palestinier.

En talesman för Hamas väpnade gren kallade attacken heroisk och hotade med flera attacker. Mordet firades med en stor demonstration på Gazaremsan.

Den israeliske försvarsministern Ehud Barak säger att angriparna kommer att få betala dyrt för attacken. Barak tror att det är fråga om ett terrordåd för att torpedera fredsförhandlingarna.

Attacken kom bara två dagar innan Israel och palestinierna ska inleda de första direkta fredssamtalen på över ett och ett halvt år.

Angreppet ses som ett försök att sabotera de fredssamtal som nu återupptas i Washinton. De egentliga förhandlingarna börjar i Washington i morgon, men mötet inleds med en middag i Vita huset i kväll.

Bland president Barack Obamas middagsgäster finns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas, men också Jordaniens kung Abdullah och Egyptens president Hosni Mubarak.


(Av Stina Sirén)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes