Hoppa till huvudinnehåll

Hamas firade attack mot israeler

attack mot israeler 31.08.10
attack mot israeler 31.08.10 Bild: Reuters tv attack,gaza,hamas,israel,konflikt,utrikes,västbanken

Den islamistiska organisationen Hamas väpnade gren tog sent i går på sig skulden för mordet på fyra israeliska bosättare som sköts ihjäl tidigare under kvällen.

De fyra israelerna - två kvinnor och två män - sköts ihjäl i sin bil på Västbanken, i närheten av staden Hebron.

I Hebron bor omkring 500 ultranationalistiska judiska bosättare i befästa enklaver bland 100 000 palestinier.

En talesman för Hamas väpnade gren kallade attacken heroisk och hotade med flera attacker. Mordet firades med en stor demonstration på Gazaremsan.

Den israeliske försvarsministern Ehud Barak säger att angriparna kommer att få betala dyrt för attacken. Barak tror att det är fråga om ett terrordåd för att torpedera fredsförhandlingarna.

Attacken kom bara två dagar innan Israel och palestinierna ska inleda de första direkta fredssamtalen på över ett och ett halvt år.

Angreppet ses som ett försök att sabotera de fredssamtal som nu återupptas i Washinton. De egentliga förhandlingarna börjar i Washington i morgon, men mötet inleds med en middag i Vita huset i kväll.

Bland president Barack Obamas middagsgäster finns Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas, men också Jordaniens kung Abdullah och Egyptens president Hosni Mubarak.


(Av Stina Sirén)

 • Etiopiens premiärminister hailemariam desalegn

  Etiopiens premiärminister blir inte hedersdoktor vid finskt universitet

  Desalegn har beskyllts för brott mot mänskliga rättigheter.

  Tammerfors tekniska universitet var på väg att utnämna Etiopiens kontroversiella premiärminister till hedersdoktor vid universitetet i maj. Pressmeddelandet om utnämningen har ändå tagits bort från nätet, och universitetets rektor säger att det inte blir någon utnämning – eftersom premiärministern inte kan komma.

 • Kristian Vesalainen i HPK:s tröja.

  U18-landslaget ska försvara VM-guldet – första truppen uttagen

  VM-turneringen börjar om två veckor.

  För ett år sedan vann Finlands under 18-åringar VM-guld i USA. Om två veckor börjar turneringen i Slovakien där de finska ishockeyungdomarna ska försvara guldet. Den första truppen är uttagen och innehåller en del bekanta namn.

 • Förhandsröstning på torget i Vasa

  Rösta intill Frihetsstatyn

  Förhandsröstningen i kommunalvalet inleddes.

  På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes