Hoppa till huvudinnehåll

Veckans puls minns Urho Kekkonen

President Urho Kekkonen somnade in den 31 augusti 1986. Här minns aktualitetsprogrammet Veckans puls Urho Kekkonen.

Urho Kekkonen var hela sitt vuxna liv en del av politiken. 26 år var han president för Finland. Urho Kekkonen avgick som president hösten 1981. De sista fem åren av sitt liv levde Kekkonen isolerad och utan att framträda i offentligheten.

Den 31 augusti 1986 avled president Kekkonen. Här minns Veckans puls Kekkonen och vad han har betytt för Finland. Kanslichef Bror Wahlroos, biträdande stadsdirektör Erkki Tuomioja och lagstiftningsrådet Lars Dufholm diskuterar.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet