Hoppa till huvudinnehåll

Urho Kekkonen blir president

Urho Kekkonen fungerade som statsminister i fem perioder och var president i 25 år. Sin första presidentperiod inledde han 1956. Han valdes till president med minsta möjliga elektorsmajoritet 1956.

Urho Kekkonen tillträdde som president den första mars 1956. Vi får höra ett reportage från presidentshiftet 1956 av Enzio Sevon och Christoffer Shildt och Urho Kekkonens högtidliga försäkran 1956. J.K. Paasikivi överger presidentmakten åt Kekkonen under högtidliga former i riksdagshuset.

Kekkonens första presidentperioden började under kritiska förhållanden, eftersom det rådde generalstrejk i hela Finland. Kekkonen fungerade som en försiktig inrikespolitiker. Relationerna till öst skötte han starkt, men också de nordiska relationerna var viktiga enligt Kekkonen. I nyårstal från 1957 redogör han för sina politiska linjer.

I programmet får vi också höra Urho Kekkonens tal som statsminister 1952 på VSB-paktens årsdag och Knud Möllers rapport från Porkkala 1955.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet