Hoppa till huvudinnehåll

Japanska elever äter valkött i skolan

Bild: FRANCK ROBICHON / EPA valjakt

Var sjätte statsägd skola i Japan serverar valkött på lunchrasterna, visar en färsk undersökning. Av de 29 600 skolor som undersöktes runt om i landet serverade 5 355 skolor minst en gång valkött under undersökningsperioden.

Valkött fanns ofta på menyn i japanska skolor på 60- och 70-talet då den årliga valfångsten låg på 220 000 ton.

År 1990 förbjöd den internationella valfångskommittén kommersiell valfångst. Japan utnyttjar ett kryphål som tillåter valfångst i forskningssyfte och fångar enligt egen utsago ungefär tusen ton val varje år.

Trots förbudet mot kommersiell valfångst säljer japanska butiker och restauranger ofta valkött.
(Av Mia Welling)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes