Hoppa till huvudinnehåll

Familjen Haidari firar id-al-fitr

Familjen Haidari på Åland har fastat under ramadan. Nu firar man Id-al-fitr med mat, familj och vänner. Hur är det att leva som muslim på Åland?

Benn Haidari kommer från Zanzibar. Han är kock på ett ålderdomshem i Mariehamn och bor med sin familj. Hemma kockar han också.

Nu har man fastat under ramadan och väntar med glädje på Id-al-fitr. Id-al-fitr är som julen i den västerländska kulturen: man äter gott, får nya vackra kläder och träffar sina vänner.

Benn Haidari berättar om hur det har varit att komma till Åland och hur det är att leva som muslim.

Hans fru Ahyati Haidari ger sin syn på hur det är att vara en muslimsk kvinna. För henne är det inte svårt, hon lever fritt och behöver bära slöja bara när hon ber.

Lilla Rukia har ännu inte behövt fasta, men nästa år skall hon fasta som mamma och pappa, säger Ahyaty Haidari.

Text: Ida Fellman

Religion och livsåskådning

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet