Hoppa till huvudinnehåll

Att vara kvinna i militären

1995 skrev man historia inom den finska armén - då inledde de första kvinnorna sin värnplikt

Den finländska värnplikten är obligatorisk för finska män med undantag för det demilitariserade Åland. Finska kvinnor behöver inte uftföra värnplikt, men sedan 1995 har det varit möjligt för fysiskt och psykiskt friska finska medborgare att frivilligt göra det.

Elisabeth Rehn var Finlands försvarsminister 1990-1994. Under denna tid gjordes ett lagförslag för en frivillig värnplikt för kvinnor. Lagen trädde i kraft den 1 april 1995.

Vi får följa med de första kvinnorna som inledde sin värnplikt den 16 oktober 1995. Till Dragsvik och Nylands brigad kom de första kvinnorna i januari 1996. 1997 var några av dem redan officerare där.

Mikaela Boström valde att gå i idrottskompaniet i Lahtis. Vi får en djupare insyn i hennes tid som värnpliktig.

Tjugofem år senare får vi höra hur det känns att vara en kvinna i Dragsvik.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

Nyligen publicerat - Arkivet