Hoppa till huvudinnehåll

Hungerdagen - finländsk hjälp mot världens orättvisor

Operation Hungerdagen är den största årliga insamlingen som Finlands Röda Kors ordnar. Insamlingen är en helt finsk uppfinning och ordnades första gången 1980.

Informationsruta

Källa: Röda Korsets Operation Hungerdagen

Under Hungerdagsoperationen samlar man in pengar överallt i Finland till Röda Korsets katastroffond. De pengarna används till att hjälpa människor som är mest i behov av hjälp.

Hungerdagens föregångare, Sisko-dagens insamling, ordnades första gången i Pälkäne 1980. Nästa år genomfördes insamlingen på riksnivå och snabbt hade Hungerdagen etablerat sig som en insamling för hela folket.

2010 översteg antalet undernärda människor i världen en miljard för första gången någonsin.

När Hungerdagen arrangerades för femte gången 1985 påpekar Pär Stenbäck att finländaren nästan måste se svältande barn i televisionsrutan för att förstå att människor svälter.

Det bästa sättet att bekämpa hunger är att förebygga orsakerna. Beredskap inför naturkatastrofer och snabb katastrofhjälp hör till Röda Korsets grunduppgifter överallt i världen. Också krig föder svält eller tvärtom. Ofta är hunger också en orsak till konflikter.

2000 intervjuar Kanal två gymnasister i Lärkan. De säger sig vilja hjälpa, men har inte dåligt samvete för att de är födda i Finland.

Nina Winqvist, då pressattache vid Finlands Röda Kors, har jobbat i Rwanda, Iran, Sarajevo och Kenya. Hon funderar på hur vi vill hjälpa, och hur man skall göra för att inte förlora hoppet.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.