Hoppa till huvudinnehåll

Tandblekning

Det är billigare att bleka tänderna själv hemma, men hos tandläkaren går det snabbare. Bild: Cityportal Ab
Det är billigare att bleka tänderna själv hemma, men hos tandläkaren går det snabbare. Bild: Cityportal Ab Bild: Cityportal Ab tandblekning

Allt fler vill snygga upp sitt leende med en tandblekning. Det finns bättre och sämre sätt att bleka på, och det lönar sig att tala med sin tandläkare först.

Alla människor kan inte ha samma vita färg på tänderna.

- Man måste utgå från tandbenets egen färg. Om man gör tänderna för vita ser det inte naturligt ut längre, säger tandläkare Stefan Federley.

Tandblekning utförs huvudsakligen på två olika sätt. Den som har bråttom kan gå till tandskötaren och då går det på en timme. De flesta väljer ändå att tillbringa en timme om dagen hemma med en tandskena och blekmedel i munnen.

Ibland räcker inte blekningen allena till för att skapa en jämnt vit tandrad. Då kan det bli aktuellt med korrigeringar med porslinslaminat. Porslin läggs alltid på efter blekningen - lägger man först på porslinet kan blekningen ge upphov till oönskade överraskningar och dåligt färgresultat. Om tänderna igen mörknar lite och färgen inte överensstämmer med den på porslinet, går det att bleka igen. Då närmar sig färgen porslinets och så märker man inte skillnaden längre.

Orsaken till att tänderna mörknar är ofta mat och dryck. Bland annat rödvin, kaffe, te och rökning kan missfärga tänderna.

Ingela West

Programvärdar: Mårten Svartström och Cilla Mattheiszen
Produktion: Cityportal Ab 2010

Min Morgons webbplats

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn