Hoppa till huvudinnehåll

Att bli sjukskötare

Här besöker vi Vasa sjuksköterskeskola, där över hälften av sjuksköterskorna i vårt land utbildades 1963. Vi får se skolan som är bunden med Vasa centralsjukhus.

En patient på ett sjukhus kan känna sig villrådig över all personal utöver läkarna. Det finns sjukhusbiträden, hjälpsjuksköterskor, patienternas kroppsvårdare.

Sjuksköterskorna utgör stommen i vårdpersonalen och är klädda i helvitt. Sjuksköterskeeleverna är klädda i blått, med vit överrock. Därför kallas fröknarna de blå systrarna.

Vasa sjukhus är ett välplanerat sjukhuskomplex, med sjukhus, ett eget kraftverk, bostäder och skola.

Här får vi följa med fröknarnas, sjuksköterske-elevernas, dagar i sjukhusvärlden, på lektioner, laboratorium, operationer, förlossningar, sjuk- och hälsovård, och gymnastiklektioner.

För att bli sjuksköterska bör man vara minst 19 år och högst 29 år. Man bör ha intresse för mänskor, vara hjälpsam, villig till samarbete, hänsynsfull, fast, bestämd, ha humor och god hälsa, påpekar redaktör Selim Silvander.

Text: Ida Fellman

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet