Hoppa till huvudinnehåll

Att bli sjukskötare

Här besöker vi Vasa sjuksköterskeskola, där över hälften av sjuksköterskorna i vårt land utbildades 1963. Vi får se skolan som är bunden med Vasa centralsjukhus.

En patient på ett sjukhus kan känna sig villrådig över all personal utöver läkarna. Det finns sjukhusbiträden, hjälpsjuksköterskor, patienternas kroppsvårdare.

Sjuksköterskorna utgör stommen i vårdpersonalen och är klädda i helvitt. Sjuksköterskeeleverna är klädda i blått, med vit överrock. Därför kallas fröknarna de blå systrarna.

Vasa sjukhus är ett välplanerat sjukhuskomplex, med sjukhus, ett eget kraftverk, bostäder och skola.

Här får vi följa med fröknarnas, sjuksköterske-elevernas, dagar i sjukhusvärlden, på lektioner, laboratorium, operationer, förlossningar, sjuk- och hälsovård, och gymnastiklektioner.

För att bli sjuksköterska bör man vara minst 19 år och högst 29 år. Man bör ha intresse för mänskor, vara hjälpsam, villig till samarbete, hänsynsfull, fast, bestämd, ha humor och god hälsa, påpekar redaktör Selim Silvander.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.