Hoppa till huvudinnehåll

Evakuering från Karelen till Östnyland

Under och efter vinterkriget och fortsättningskriget evakuerades närmare 100 000 människor från Karelska näset, Ladoga-Karelen, Salla och Petsamo. Här får vi höra berättelser om människor som stannat i Östnyland efter evakueringen

Två gånger färdades Anna-Liisa den långa vägen från Säkkijärvi nära Viborg till Liljendal i Lovisa.

Anna-Liisa Holmberg har sina rötter i Säkkijärvi, vid Viborgsviken. Hon hörde till dem som evakuerades två gånger, först under vinterkriget och andra gången under fortsättningskriget.

Redaktör Eivor Lindholm talar med Anna-Liisa Holmberg om barndomen i Säkkijärvi, om evakueringsfärderna och om hur hon hamnade i Liljendal, Lovisa.

I det andra programmet får vi höra om karelare från Säkkijärvi, Viborg, Kexholm.

Till Lovisa kom karelare främst från Hogland, Tytterskär, Seitskär och Lövskär. Exakt hur många som kom kan man inte säga.

Finland genom historien

Finland i krig

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet