Hoppa till huvudinnehåll

Mobiltelefonernas intåg – från NMT till GSM

Den första NMT-mobiltelefonen lancerades i Finland 1987. 1991 övergick man till GSM-nät. Och mobiltelefonerna kom för att stanna.

NMT-900-nätet togs i bruk våren 1987. Det nya nätet gjorde att man kunde börja använda mobiltelefoner.

Våren 1987 var det endast en bråkdel av finländarna som använde sig av det nya nätet, NMT-nätet c. 300 stycken abonnemang. NMT-nätet var mobiltelefonernas första generation.

1991 introducerades ett nytt telefonnät i Finland: Världens första GSM-nät (Global System for Mobile Communication) öppnades i Finland av Radiolinja (Elisas dåvarande dotterbolag) den 1 juli 1991. Harri Holkeri från Finlands Bank ringde det första samtalet.

Nokia var starkt med i utvecklandet av GSM-nätet, som blev det globala system som man önskade. Nokia hjälpte också Finland att stiga ur recessionen på 1990-talet. GSM-nätet, mobiltelefonernas andra generation, har sedan utvecklats vidare till 3G.

Här får vi höra om skillnaderna mellan NMT-telefoner och GSM-telefoner. Och är mobiltelefonerna farliga frågar man sig 1993?

1997 går telefonerna åt som smort, men man varnar för strålningen på sjukhus och i flygtrafiken 1998.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.