Hoppa till huvudinnehåll

Invandrare får jobb - men det tar tid

Ett invandrarpar vid en reception
Ett invandrarpar vid en reception Bild: Yle immigranter

Det tar lång tid för en invandrare att integreras i samhället och få jobb. En ny undersökning visar att invandrare är arbetslösa och har endast snuttjobb i flera år. Efter det kommer varannan invandrare i gång med arbetskarriären.

Helsingfors stads Faktacentral undersökte sysselsättningen bland invandrare i arbetsför ålder från början av 1990-talet till 2007. Bland de invandrare som var med i undersökningen har sysselsättningen stigit kraftigt under åren. Arbetslösheten och snuttjobben har för varannan ersatts med en stabil arbetskarriär.

Under den 15 år långa undersökningsperioden hann många av de invandrare som deltog i den avlägga en finländsk examen. Allt positivare attityder bland arbetsgivarna att anställa invandrare har också lett till att läget är bättre än vad de var i början av 1990-talet.

Också recessionen i början av 1990-talet försämrade sysselsättningen bland invandrare.

Av de 34 000 invandrare som var med i utredningen var 40 procent från forna Sovjetländer.

(Av Lasse Gustafsson)

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen