Hoppa till huvudinnehåll

Pendolino kommer till Finland

I mitten av 1990-talet kom snabbtåg av en helt ny typ till Finland: Pendolino. De vackra och snabba tågen visade sig ha många problem i det finska klimatet.

Den 7 februari 1992 tillkännagav VR att man beställt två provtåg av typen Pendolino. Pendolino är ett snabbtåg utvecklat i Italien. Det första skulle levereras sommaren 1994 och nästa under hösten.

Tillverkarna av det nya snabbtåget var italienska Fiat Ferroviaria Alstom och finska Rautaruukki-Transtech.

Pendolinotågen har haft endel problem med tillförlitligheten på lutningssystem och koppel, särskilt i vintertrafik
Den största tillåtna hastigheten är 220 kilometer i timmen. Hastigheter mellan 200 och 220 kilometer i timmen kan dock användas enbart på Lahtis direktbana.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet