Hoppa till huvudinnehåll

Pajunen: Parkvakter mot tiggeriet

Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen
Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen Bild: Mika Kanerva jussi pajunen

Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen välkomnar förslaget om att kriminalisera tiggeriet. Enligt Pajunen borde övervakningen av förbudet fördelas mellan polis och kommunalt anställd personal.

Om polisens resurser inte räcker till för att ta itu med tiggeriet kunde ansvaret enligt Pajunens överföras till kommunala "parkvakter". Dessa skulle ansvara för allmänna ordningsfrågor i staden, däribland tiggeri.

Pajunen hoppas på en ny lagstiftning som skulle ge kommunerna större möjlighet att själv fatta beslut i ärenden som gäller den allmänna ordningen. Det här skulle ge stadsfullmäktige möjligheten att besluta om hur ett eventuellt tiggeriförbud skulle tillämpas i praktiken.

Delat bland politikerna

På onsdagens fullmäktigemöte väckte Pajunens utspel starka reaktioner bland Helsingforspolitikerna. En av dem som blev illa berörd var Thomas Wallgren (SDP).

- Jag känner Pajunen om en human och förnuftig människa och jag har svårt att tro att han skulle yttra sig utan starka sakliga skäl, formulerade sig Wallgren.

Personligen anser Wallgren att det skulle oförnuftigt och irrationellt av staden att medverka i ett förbud mot tiggeriet.


(Av Rikhard Husu )

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen