Hoppa till huvudinnehåll

B12-vitaminbrist – orsaker till

Provrör med blod.
Provrör med blod. Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen laboratorieprov,Provrör,blodprov,blodet,webbdoktorn

Varför får man brist på B12-vitamin?

Läs hematologens svar:

Den vanligaste orsaken till B12-brist bland finländare var tidigare binnikemask. Binnikemasken älskar vitaminet och äter upp det B12 som finns i vår matsmältningskanal.

På mitten av 1900-talet experimenterade finländska forskare tom med att servera anemipatienter deras egna, torkade och malda, binnikemaskar, för att se om maskkuren kunde råda bot på patienternas anemi. Vilket den faktiskt gjorde. B12-brist p.g.a. av mask är väldigt sällsynt i Finland idag.

Man kan få brist på B12 om man inte får i sig tillräckligt av vitaminet i födan. Detta är dock utomordentligt sällsynt, eftersom B12-vitamin finns i några av våra allra vanligaste födoämnen och det dagliga behovet av B12-vitamin dessutom är mycket litet. B12-vitamin finns i kött- och mjölkprodukter, speciellt i lever. B12 finns också i jäst och svamp.

Perniciös anemi

Den vanligaste orsaken till B12-brist idag är att man saknar ett ämne som heter intrinsic factor. Instrinsic factor är ett protein som produceras i magsäcken och binds till vitaminet. Om B12-vitaminet inte är bundet till instrinsic factor kan det inte upptas av tunntarmen. Utan intrinsic factor går alltså vitaminet genom tarmen utan att upptas och försvinner ut i toaletten.

Om man helt saknar intrinsic factor spelar det alltså ingen roll hur mycket lever eller vitamintabletter man stoppar i sig. Vitaminet kan ändå inte upptas. Personer som saknar intrinsic factor måste därför få i sig vitaminet i injektionsform.

Anemi som beror på B12-brist till följd av att magsäcken inte producerar intrinsic factor kallas perniciös anemi.

Den absolut vanligaste orsaken till att magsäcken slutat producera intrinsic factor är s.k. atrofisk gastrit. Gastrit är det samma som magkatarr och atrofisk betyder att magsäckens slemhinna har förtvinat. Bakom den atrofierade magsäcksslemhinnan kan ligga en autoimmun sjukdom eller en helikobakterieinfektion.

Vid misstanke om perniciös anemi görs därför alltid en gastroskopi där man dels kan se hur magsäckens slemhinna mår och dels ta provbitar som visar om patienter har helikobakterier. Om så är fallet fördrivs bakterierna med antibiotika.

Atrofisk gastrit är en sjukdom som uppstår under ett förlopp av många, oftast tiotals, år. Om helikobakterierna fördrivs någorlunda snabbt efter att man har blivit smittad hinner magsäcken alltså inte ta skada.

Också patienter som fått en del av magsäcken bortopererad måste få B12-vitamin i injektionsform. I sällsynta fall kan perniciös anemi bero på magsäckscancer.

Då tarmen inte upptar vitaminet

B12-vitaminbristanemi kan också bero på att tarmen, t.ex. pga. Crohns sjukdom, inte kan uppta B12-vitaminet, trots att det bundits till intrinsic faktor. Operationer, där tunntarmen eller delar av den tas bort leder också till störningar i upptaget av B12-vitamn.

Symptom

B12-vitamin behövs för att kroppen skall kunna bilda hemoglobin. Symptomen på anemi till följd av B12-brist är de samma som vid annan anemi, dvs. trötthet, blekhet, andfåddhet och hjärtklappning, speciellt vid ansträngning. Om patienten har förträngda kranskärl kan bröstsmärta (angina pectoris) vid ansträngning förekomma.

B12-brist kan ge muskelsvaghet och neurologiska symptom, som krypningar, domningar och känselbortfall i speciellt fötter, samt försämrat minne, demens, förvirring och depression.

Brist på B12 kan också förorsaka också förändringar i munnens slemhinna och kan ge upphov till sår i mungiporna och glossit (tunginflammation), som gör tungan öm, röd och blank. Senare kan muskelsvaghet och neurologiska symptom, som försämrat minne, demens, förvirring och depression uppkomma.

Läs mera om B12-vitaminbrist
Läs mera om anemi
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa