Hoppa till huvudinnehåll

Sakligare webbdebatt efterlyses

Keyboard
Keyboard Bild: Yle nättjänster

Helsingin Sanomat lägger för tillfället om sitt debattforum med målet att göra diskussionen sakligare. Bland de nya funktionerna finns bland annat möjligheten att skydda sin signatur, rekommendera bra inlägg och rapportera osakligheter.

Landets största tidning är inte ensam - också på flera andra håll pågår arbete för att förbättra kvaliteten på webbdiskussionerna.

Samtidigt som tonen i inläggen har blivit aggressivare har de ökat explosionsartat i antal. Därför har man nu upp vaknat på flera håll, säger beredande sekreterare Ilkka Vänttinen på Opinionsnämden för Massmedier (OPM), som är mediernas eget etiska självregleringsorgan.

Också Vasabladet har märkt av den explosionsartade ökningen i kommentarer. Eftersom det är svårt att hinna moderera alla hundratals dagliga webbkommentarer, har man nu förnyat Vbl:s kommentarfunktion. Nuförtiden måste man vara registrerad för att kunna kommentera, och man kan skapa sin egen unika signatur som ingen annan kan använda.

- Det gör det mycket enklare att hantera det kommentarflöde som kommer in och vi känner oss betydligt tryggare. Vi tror att det på sikt kommer att förbättra innehållet, definitivt, säger chefredaktör Lars Rosenblad på Vbl.

Samtidigt pågår arbete på två andra fronter för att reglera webbdiskussionerna o föra dem i en mer saklig riktning. OPM håller för tillfället på och lägger upp gemensamma rekommendationer för webbdiskussionsforum. Bakgrunden är att lagen om yttrandefrihet reglerar webbpublikationer som har en ansvarig utgivare, och gör dem juridiskt ansvariga för innehållet.

Lagen gäller däremot inte så kallade fria debattforum, där kommentarerna inte förhandsgranskas eller modereras. Där är alltså ingen ansvarig för vad som skrivs. Tudelningen leder till en underlig situation - de som modererar sin webbdiskussion är juridiskt ansvariga för dess innehåll. De som inte gör det bär däremot inget ansvar. Därför behövs nu enhetliga rekommendationer för hela branschen, säger Ilkka Vänttinen på OPM.

Dessutom utreder Justitieministeriet ifall också de som upprätthåller fria diskussionsforum kunde göras juridiskt och straffsrättsligt ansvariga för kommentarerna - så är det för de etablerade mediehusen, men inte för de fria diskussionsforumen. Opinionsnämnden föredrar ändå att det är branschen själv som sätter upp etiska regler, än att statsmakten begränsar webbinnehåll med lagar, eftersom det är mindre problematiskt med tanke på yttrandefriheten.

Vad anser du? Hurdan kommentarpolicy borde Yle ha?
(Av Peter Sjöholm)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes