Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingmottagningen ska bli smidigare

Bild: Eva-Maria Koskinen / Yle huset där flyktingmottagningscentralen finns

Migrationsverket beställer 2 000 beredskapsplatser av flyktingförläggningarna för att slippa öppna nya förläggningar om antalet asylsökande ökar. Vid flyktingförläggningen i Kontioniemi norr om Joensuu tycker man att utvecklingen går i rätt riktning. Förläggningens rivstart i fjol var nämligen början på en rad problem som slutade i att man försökte begränsa de asylsökandes rörelsefrihet.

- Det gick mycket, mycket snabbt då. Det måste jag erkänna. Men vi hade inget val, säger Veikko Pyykkönen vid Migrationsverket.

Det är svårt att förutspå hur många som kommer att söka om asyl i Finland eftersom antalet varierar kraftigt från år till år. Antalet asylsökande mer än fördubblades mellan 2007 och 2008. I fjol steg det ytterligare från 4 000 till nästan 6 000. Därför har man de senaste fem åren först lagt ner fem flyktingförläggningar för att sedan öppna sju stycken nya.
Asylsökande förvisade till egen brygga och fotbollsplan

En av de nya förläggningarna öppnades i Kontioniemi, ett av Norra Karelens mest välbärgade bostadsområden. Arja Kauppinen är ordförande för invånarföreningen. Två veckor före förläggningen skulle öppna läste hon om det i tidningen.

- Det var en bestörtning eftersom vi inte hade hört ett knyst om saken tidigare. Folk undrade hur man kan göra så här i dagens Finland. Det var tillvägagångssättet som piskade upp motståndsrörelsen, säger Arja Kauppinen.

Det här var i mars i fjol. Det natursköna Kontioniemi med kring 600 invånare fick plötsligt 160 till. Användarmängden på den lilla kommunala fotbollsplanen och simstranden gav upphov till gräl.

- Barnen rymdes inte och spela på planen, säger Kauppinen.

Enligt henne ogillade också några av byns kvinnor att flyktingförläggningens invånare satt på vakbadarnas brygga. Det hela slutade i att flyktingförläggningen byggde en egen fotbollsplan och en egen brygga på simstranden. Nu har invånarna rekommendationen att inte längre sparka boll på den kommunala planen.
"Snabb takt orsakade problem"

Flyktingförläggningens chef Ari Kuronen vid Röda Korset tror att man kunde ha undvikit situationen.

- Jag tror att en stor del av den negativa stämningen orsakades av att centralen kom till orten för snabbt, säger Kuronen. Invånarna i Kontioniemi hann inte diskutera saken ordentligt och Röda korset hann inte informera om förläggningen.

Veikko Pyykkönen på Migrationsverket håller delvis med.
- Det är möjligt att den snabba tidtabellen var en bidragande orsak.

Enligt honom kan snabba tidtabeller ändå inte förklara rasism och fördomar.

- Jag förstår inte att man knyter ihop de här sakerna. Det beror på att människor överhuvudtaget inte vill ha verksamhet som de inte tycker om i sitt bostadsområde och hyser fördomar, säger Pyykkönen.
Billigare med buffert

Han är ändå nöjd med det nya systemet som Migrationsverket håller på att bygga upp. Förhandlingarna med förläggningarna pågår som bäst och Migrationsverket vill skriva in antalet beredskapsplatser i alla kontrakt.

- Det kostar oss inget extra, i stället sparar vi pengar eftersom vi inte tvingas öppna nya dyra platser om det blir fler asylsökande, säger Pyykkönen.

Det är meningen att Migrationsverket helt ska slippa öppna nya flyktingmottagningar och i stället bara öka antalet invånare i de befintliga anläggningarna. En plats på en flyktinganläggning kostar 40 euro per dag. I år har antalet asylsökande minskat och platserna på flyktinganläggningarna minskar med över tusen. Det påverkar också flyktinganläggningen i Kontioniemi.

- Vi håller på att tömma en av våra våningar här, men nu ingår det i beställningen att vi ska ha 100 platser i reserv om behovet ökar, säger anläggningens chef Ari Kuronen.

(Av Stefan Nordgren)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes