Hoppa till huvudinnehåll

Gruvolycka i Lengede, Tyskland 1963

En gruvolycka skedde i Lengede den 24 oktober 1963 i en järnmalmsgruva i den tyska delstaten Niedersachsen. Den 4 november, efter två veckor, räddades de 11 instängda männen. Hela världen följde deras räddning.

Den 24 oktober trängde gyttjevatten in i en gruva I Lengede. 129 män befann sig i gruvan. 79 lyckades rädda sig medan 19 drunknade direkt. Dagen därpå kunde räddningsmanskapet rädda ytterligare sju personer.

Den 1 november hörde räddningsmanskapet knackningar och hämtade upp tre gruvarbetare till. Den 3 november hördes nya knackningsar, i en luftficka fanns 11 överlevande. Av en grupp på 21 personer hade tio män dött, men 11 hade klarat sig tio dygn i fullständigt mörker genom att dricka vatten.

Genom ett provhål försörjdes de 11 överlevande med mat och de fick även spelkort, men inte kaffe, alkohol eller cigaretter. Man ordnade även en telefonförbindelse, så de instängda kunde kommunicera med sina familjer och med räddningspersonalen.

Räddningsborrningen startades den 4 november. Borrningen tog tre dygn och risken att utrymmet där de instängda befann sig skulle rasa samman var stor. Den 7 november var borrhålet klart och klockan 14:20 samma dag kunde den sista överlevande hissas i en räddningskapsel till ytan. I den kunde en person stående med armarna uppsträckt få plats.

Räddningsarbetena fick en stor mediebevakning världen över med över 450 journalister på plats. Tyska tv-kanaler sände för första gången live i samband med en olycka. Räddningen har kallats Das Wunder von Lengede (miraklet i Lengede).

Här får vi följa med situationen i ljud och bild.

(Källa Rundradion och Wikipedia)

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet