Hoppa till huvudinnehåll

Världsmatdagen: Mat till alla med gemensamma krafter

Bild: UN Photo/Eskinder Debebe afrika,barn,hunger,ris,risfält,svält,utrikes

Världslivsmedelsdagen vill i år uppmuntra stater, privata företag och organisationer till gemensam kamp mot hungern i världen.

FN:s livsmedelsorganisation FAO vill med årets kampanjtema Tillsammans till kamp mot hungern få alla instanser att koordinera resurserna i kampen mot hunger, extrem fattigdom och undernäring.

I fjol steg antalet människor som lider av hunger till en miljard. Orsaken till ökningen från året innan var den globala ekonomiska krisen och det höjda priset på livsmedel.
Hjälporganisationen Action Aid prisar i sin utredning Brasilien och president Lula da Silva för stödet till landreformen och gemensamma kök för de fattiga. Enligt undersökningen har Brasilien lyckats minska undernäringen bland barn med 73 procent på bara sex år.

Kina har också lyckats minska antalet undernärda i landet med 58 miljoner på tio år.
I Indien däremot har antalet hungrande människor ökat med 30 miljoner sedan mitten av 1990-talet.

Action Aid listar också de rika länderna efter insatser mot hungern. Luxemburg är i topp, tätt följt av de nordiska länderna. Organisationen ogillar dock satsningar på biobränsle.
I botten bland de rika hamnar Nya Zeeland, som skurit hårt i sitt jordbruksbistånd, och USA.


(Av Ann-Lis Fredriksson)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

  • Hur förändras USA:s utrikespolitik efter presidentvalet?

    Vem väljer amerikanerna mellan höken och frågetecknet?

    En mur mot Mexiko, men vad annat kan man vänta sig av den amerikanska utrikespolitiken om Donald Trump väljs till USA:s president? Och vad kan man i omvärlden vänta sig av hökstämplade Hillary Clinton? Svenska Yle frågade en av USA:s ledande utrikespolitiska experter.

  • Man Booker-priset till amerikanen Paul Beatty

    Vinnaren the Sellout är en satir om rassegregering.

    Den amerikanske författare Paul Beatty är årets Man Booker- pristagare. Beatty får priset för boken The Sellout, en satir om rassegregering i USA.