Hoppa till huvudinnehåll

Arkiater Arvo Ylppö berättar om sitt liv och sina små patienter

Professorn och barnläkaren Arvo Ylppö var under årtionden överläkare för Barnets Borg och gjorde banbrytande insatser för barnavården i Finland. Bl.a stod han bakom tillkomsten av mödra- och barnrådgivningssystemet.

Arvo Ylppö (1887-1992) var en finländsk barnläkare och arkiater. Han var också professor i pediatrik. Ylppö blev internationellt känd för sin forskning i prematura barn. I Finland känner man honom också som pionjär för finsk rådgivning i moderskaps- och barnavårdsfrågor.

Ylppö blev medicine doktor när han var 26 år i Tyskland under första världskriget.

Ylppö upptäckte i sin forskning att prematurer dog när de hade någon sjukdom som skulle vara möjlig att bota och att orsaken inte var omognad som man trodde allmänt då.

Arvo Ylppö var överläkare vid sjukhuset Barnets Borg (på finska Lastenlinna) 1920-1963. Han fick arkiaters titel 1952. Arkiater betyder den äldste läkaren och är i Finland den högsta hedersbetygelsen som en läkare kan få. Endast en läkare får titeln under varje tidsperiod.

Arvo Ylppö övervakar då en nyfödd baby vägs, 1930-tal
Arvo Ylppö övervakar då en nyfödd baby vägs, 1930-tal Bild: Sven Strindberg 1930-tal
Arvo Ylppö och barn röker fisk, 1960
Arvo Ylppö och barn röker fisk, 1960 Bild: Kalle Kultala 1960
Arkiatern Arvo Ylppö
Arkiatern Arvo Ylppö Bild: Yle arkiater

Arkiater

Arkiater (på latin archiater eller archiatrus, av grekiskans archiatros), var i äldre tider den officiella titeln för förste läkare eller överläkare, ofta även kunglig livmedicus, livläkare. I Finland används ännu arkiatertiteln och tilldelas som en honorärtitel en speciellt meriterad läkare i taget.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.