Hoppa till huvudinnehåll

Georg C Ehrnrooth och KHP

I oktober 2010 dog den långvarige politikern och samhällspåverkaren Georg C Ehrnrooth som under Kekkonens tid blev känd som en man med radikala åsikter.

Georg C Ehrnrooth hörde till president Urho Kekkonens skarpaste kritiker. Han kritiserade också Finlands politik i förhållande till Sovjetunionen och alldeles särskilt den undantagslag som stiftades 1973 för att förlänga Kekkonens presidentperiod. Motståndet mot undantagslagen ledde också till att han trädde ut ur Svenska Folkpartiet.

Georg C Ehrnrooth var känd som antikommunist, som ansåg att vänskaps- och biståndspakten med Sovjetunionen var hyckleri.

Ehrnrooth gick med i Konstitutionella folkpartiet år 1973 och valdes till dess ordförande år 1974. Partiet bytte sedermera namn till Konstitutionella högerpartiet.

Han blev invald i riksdagen första gången år 1958 ur SFP:s led. 1983-86 representerade han Konstitutionella folkpartiet.

Text: svenska.yle.nyheter och Ida Fellman

Finland genom historien

Riksdagsval i Finland

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet