Hoppa till huvudinnehåll

Osteoporosmediciner – varför ska man hålla en paus?

Bild: YLE/Jyrki Valkama lillemor eden

Varför måste man ibland hålla en paus med vissa osteoporosmediciner? Hur vet man om ens medicin hör till den gruppen?

Läs geriatrikerns svar

Ben är en levande vävnad. I friskt ben sker hela tiden en nedbrytning av gamla benceller och en uppbyggnad av nya.

De celler som sköter om nedbrytningen av gammal benvävnad kallas osteoklaster (grek. osteon = ben, klan = bryta ner). Nytt ben bildas med hjälp av osteoblaster (grek. osteon = ben, blastos = grodd). Vid osteoporos är balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad rubbad.

Våra äldsta och mest använda osteoporosmedicinerna hör till gruppen bisfosfonater. Bisfosfonaterna bromsar osteoklasternas verksamhet och minskar nedbrytningen av benceller.

Bisfosfonaterna är ett bra förstahandsval vid behandling av osteoporos. Efter en tid (3-5 år) leder den minskade nedbrytningen dock till att benvävnaden blir hård och skör och risken för benbrott ökar.

Senast efter fem år ska man därför göra ett uppehåll med osteoprosmedicinerna ifall man använt bisfosfonat. Vi vet ännu inte med säkerhet hur lång pausen skall vara innan bisfosfonatmedicineringen kan sättas in på nytt.

En möjlighet är att då man slutar med bisfosfonaterna övergå till en osteoporosmedicin med en annan verkningsmekanism. Som alternativ finns då t.ex. denosumab och i vissa fall strontiumranelat.

Medicinerna Alendronat, Bonviva, Didronate, Fosamax, Fosavance, Optinat, Risedronat, Riseos och Riseratio hör till gruppen bisfosfonater.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa