Hoppa till huvudinnehåll

Besök på Rundradion, Fabiansgatan 15

Rundradion på Fabiansgatan 15,
Rundradion på Fabiansgatan 15, Bild: YLE bildarkiv Rundradions pensionsstiftelse,Fabiansgatan 15

Pontus Nordling tar lyssnarna med på en rundvandring i radiohuset på Fabiansgatan 15. Vi besöker grammofonarkivet, radioorkestern och anmälare Carl-Erik Creutz.

År 1934 flyttade Rundradion in på Fabiansgatan 15 vid Kaserntorget. Pontus Nordling berättar om huset och leder vandringen på Rundradion.

Rundradions generaldirektör Einar Sundström börjar med att redogöra för radions förvaltning och organisation. Svenska programsektionens programdirektör Ragnar Ölander berättar om sitt och sektiones arbete.

Så besöker Pontus Nordling programmötet (på Fabiansgatan 17), där Jussi Koskiluoma, Ragnar Ölander, Christoffer Schildt, Ville Zilliacus och Leo Meller diskuterar. Föredrags- och reportageavdelningens chef Christoffer Schildt berättar om avdelningens arbete och Carl-Erik Creutz berättar om sitt programarbete.

Karin Mandelstam och Allan Schulman monterar radions jubileumsprogram. Karin Mandelstam berättar om teater- och underhållningsavdelningens arbete. Allan Schulman om programmet "I kväll stannar vi hemma".

Vi får också höra Svenska Teaterns skådespelare vid repetitioner av ett hörspel under ledning av regissören Eddie Stenberg.

Överkapellmästare Nils-Eric Fougstedt berättar om radio-orkestern och musikavdelningen. Grammofonarkivets föreståndare Alvar Andström berättar om skivarkivet med 12 000 skivor.

Till sist besöker Pontus Nordling anmälarens rum där Carl-Erik Creutz redogör för anmälarens apparatur. Carl-Erik Creutz gör slutanmälan till rundvandringsprogrammet och anmäler följande program: "Våra barn, ett program om leptosomer och pykniker av prof. Karl Bruhn (professor i pedagogik)" Tyvärr finns inte programmet om de pykniska barnen bevarat.

Huset på Fabiangatan 15 blev med tiden för trångt och brandfarligt. Redan 1942 sade man i verksamhetsberättelsen att lokalerna Fabiangatan 15 var för trånga och få. Rundradion köpte nya fastigheter, t.ex. på Sommargatan 2. Man huserade i över 40 fastigheter i Helsingfors tills man i mitten av 1970-talet köpte en tomt i Böle. 1979 flyttade hela produktionen dit, och man sålde anefter fastigheterna i Helsingfors centrum.

Finland genom historien

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.