Hoppa till huvudinnehåll

Ödesval i Tanzania på söndag?

Bild: Kirsi Vähäsöyrinki/Yle fågel står på flodhäst

På söndag hålls president och parlamentsval i Tanzania. Landet är i själva verket en union som består av två länder, Tanganyika på fastlandet och ögruppen Zanzibar i Indiska Oceanen.

Söndagens val kan komma att skaka Tanzania i fogarna, och vara början på slutet för unionen.

Zanzibar och Tanganyika har olika historia och olika politisk bakgrund. Till exempel är 99 procent av zanzibarierna muslimer medan motsvarande siffra på fastlandet är ungefär 50 procent.

De blev en union först under slutet av 60-talet. Båda behövde unionen för att tjäna sina egna syften, det var inte folkets vilja.

Huvudkandidaterna i presidentvalet är Jakaya Kikwete, Willibrod Slaa, Ibrahin Lipumpa, och på Zanzibar Seif Sharif Hamad och Ali Mohamed Shein.

Kikwete vann en jordskredsseger år 2005 med över 80 procent av rösterna. Han är en av de mest erfarna politikerna i Tanzania.

Willibrod Slaa har varit i opposition i 15 år. Han har vunnit gehör bland annat för att ha lovat bekämpa fattigdomen, förbättra den sociala servicen och stoppa korruptionen. Slaa är en tidigare katolsk präst.

Ibrahim Lipumba är en intelektuell politiker med en doktorsgrad i ekonomi från universitetet i Stanford.

Seif Fharif Hamad uteslöts ur det styrande partiet CCM år 1988, efter att ha varit minister i flera repriser. Han satt i fängelse i 30 månader på politiska grunder innan han benådades i domstol.

Ali Mohamed Shein har en doktorsgrad i biokemi från universitetet i Newcastle upon Tyne i England. Han anses lågmäld och inte särdeles karismatisk.

(Av Stina Sirén)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes