Hoppa till huvudinnehåll

På Borgbacken har man snurrat runt sedan 1950

Borgbacken öppnades den 27 maj 1950. Berg-och-dalbanan togs i bruk 1951, och hör ännu till de mest populära åken. Här får ni följa med till Borgbacken och lyssna på dess minnen.

Redaktör Christine Saarukka har träffat f.d. programchefen Sara Ekelund, som bott nästan hela sitt liv på Borgbacken, och hennes barnbarn Katinka Ahlqvist.

När den stora berg-och-dal-banan i trä öppnades sommaren 1951 trodde man att den skulle hålla ett år

Vi strövar runt nöjesfältet med dem, lyssnar på finurliga anekdoter och åker i maskinerna.

Det är berättelser om Paul Ankas flickvän, clowner på Peacock, tummen under Berg-och-dalbanan, Rosita Serranos sångnummer och många fler.

Vi får också se ett senare klipp där man firar valborg på Borgbacken och vid Havis Amanda. I ett Enterprise snurrar man in våren. (Enterprise försvann från Borgbacken, men ett likadant åk kom tillbaka 2009 med namnet Kehrä)

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet