Hoppa till huvudinnehåll

Reuma

Foto: Yle/Onni Aaltonen
Foto: Yle/Onni Aaltonen Bild: Yle/Onni Aaltonen webbdoktorn

Reumatiska ledbesvär dyker upp i många varianter. De kan visa sig i en lindrig form, men också vara allvarligt invalidiserande.

Värk i lederna behöver inte vara reumatoid artrit (reuma, "reumatism"). Också förslitningar eller infektioner kan ge upphov till värk. Sjukdomar som psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar kan ha ledinflammation som komplikation.

- Att leden är svullen, rodnande, varm och gör ont är klassiska tecken på reuma och andra inflammationer, säger läkare Johan Fagerudd. Morgonstyvhet är typiskt för reuma, medan besvären brukar lindras när man kommit igång.

- Reumatoid artrit uppträder oftast symmetriskt och i flera leder samtidigt.

Fagerudd berättar att man i dag kör en aggressiv taktik när det gäller att behandla reumatiska symptom.

- Bl.a. finländsk forskning har visat att om man under det första året får sjukdomen att lugna ner sig finns det en bra chans att den avklingar helt. Därför går man idag in med en aggressiv vård, där man ofta kombinerar flera mediciner, genast då diagnosen har ställts.

Reumatoid artrit är en kronisk och smärtsam sjukdom. En viktig del i behandlingen är motion. Det är bra att välja motionsformer som inte belastar lederna för hårt.

Ingela West

Ur Min Morgon 11.10.2010
Programvärdar: Eva Kela och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal Ab 2010

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn