Hoppa till huvudinnehåll

Cytologisk screenundersökning?

Har fått en kallelse till en cytologisk screeningundersökning av livmoderhalsen . Är fortfarande oskuld och undrar om jag ändå bör delta i undersökningen. Har inte gått hos gynekolog förut. I informationsbladet står också att det på en del prov görs Papa-prov medan det på andra görs HPV-test. Vad är skillnaden?
Ålder:30
Kön:tjej

Sexualterapeut Anna Kolster

Eftersom du är 30 år, rekommenderas nog att du går på provet fast du är oskuld. Cellförändringar som uppkommer i livmoderhalsen har egentligen inget att göra med om du är oskuld eller inte, så det är viktigt man gör de här papa-provena. Kondylom och HPV är inte samma sak. HPV betuder Human Papilloma Virus. Vissa HPV-virus kan orsaka kondylom. I papa-provet undersöks cellförändringar i livmodern och i HPV-testet syns de här virusen som orsakar kondylom eller cellförändringar. De här är nya test, så jag tycker du skall fråga din läkare om du ännu undrar över något. Det är en myt att man endast kan få livmoderscancer om man haft samlag. Det är därför viktigt att man går på dessa screening och papa-prov oberoende på om man haft samlag eller inte.

Läs också