Hoppa till huvudinnehåll

Bekvämlighet gör oss mindre ekologiska

Bild: YLE/Fanny Lindholm torrdass

Det går att spara upp till tretusen liter vatten i året med att skaffa en ekologisk toalett. På glesbygden kan man skona närmiljön med en torrtoalett.
Finländare är rädda för förändring och vågar inte investera i vattensnåla toaletter. Det menar Lars Åke Fönäs som är marknadsföringschef för ett företag som säljer ekologiska toaletter. Ilpo Penttinen, projektledare för MINWA- projektet i Åbo, menar att det är bristfällig information som är det stora problemet. MINWA är ett EU-finansierat projekt som vill åtgärda utsläppen i glesbygden.

I vissa fall kunde till och med torrtoaletten och en avloppsbrunn ersätta minireningsverken, menar Hanna Maria Yliruusi, också hon projektledare vid MINWA. Det här gäller ändå inte alla fastigheter på glesbygden understryker hon.

Och trots att tekniken utvecklats, så är en alternativ toalett fortfarande tre gånger dyrare än en vanlig toalett.


(Av Peter Petrélius)

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland