Hoppa till huvudinnehåll

Naken

Catariinas bara rumpa blev avtecknad av Hallonsandra.
Catariinas bara rumpa blev avtecknad av Hallonsandra. Bild: Hallonsandra catariina

För några veckor sedan frågade en vän om jag kunde tänka mig ställa upp som modell på en croquiskurs. Naturligtvis!, var min spontana reaktion. Grejen med croquis, eller kroki som det heter på ren svenska, är ju att det oftast krävs att modellen är spritt naken.

Nåväl, jag är inte den som är pryd så jag tänkte att det här går nog vägen. När jag sedan anlände till konstlokalen hade jag lite svårt att se konstnärerna i ögonen. Jag ville inte riktigt bonda med dem före de skulle se mig naken, jag ville vara ett objekt.
Efter att jag klätt av mig bakom ett skynke och kom ut i den röda, silkiga morgonrocken jag hade till låns, ja då kände jag mig också blossande röd i ansiktet. Och jag tycker det är så himla konstigt! Jag som påtalar öppenhet, jag som påstår att jag inte är pryd, jag som tycker nakenhet är naturligt, jag var generad. Men det kanske inte är så konstigt, det är inte världens mest naturliga situation att naken bli placerad på en piedestal framför 20 främmande människor. Att människorna sedan studerar minsta lilla skavank på din kropp och förevigar den på papper, ja det gör saken ännu mer skrämmande.
Men vet ni, det var sist och slutligen väldigt roligt! Efter att den första pinsamheten lagt sig kändes det helt okej att både unga hippiekonstnärer och gamla tecknande tanter spanade in mina tissar. Och att jag efter sessionen fick höra att min kropp varit ypperlig att rita av gör det hela riktigt smickrande. Att veta att min kulmage och mina celluliter är okej, det känns riktigt, riktigt bra.
Om du nånsin får chans att stå nakenmodell rekommenderar jag att du snabbt grabbar tag i möjligheten. Det finns nämligen inget som får dig att känna dig så tillfreds med dig själv som vackra teckningar av din bara rumpa. Och även om du själv inte älskar rumpan i fråga, så blir allting så mycket snyggare i kol på en A3:a!

Catariina studerar journalistik i Helsingfors och visar gärna upp sin rumpa åt totala främlingar.