Hoppa till huvudinnehåll

Inget stödpaket för Irland

Bild: Reuters TV juncker

Irland bad inte om finansiellt stöd av EU för sin skuldkris under finansministrarnas möte i Bryssel i går kväll.

I stället inleder Irland förhandlingar med kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden på måndag för att diskutera hur landets banksektor kan räddas.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker bekräftade också att EU-länderna är redo att hjälpa om det blir nödvändigt.

Innan mötet inleddes varnade EU-presidenten Herman van Rompuy att EU inte kommer att överleva om unionen inte klarar av att sköta den skuldkris som drabbat euroområdet.
van Rompuy sade att euroområdet nu kämpar för sin överlevnad.

De så kallade intensifierade samtalen betyder ändå att man vill vara så redo som möjligt om och när en förfrågan kommer. Euroländerna vill att Irland ska ta emot hjälpen för att förhindra att det oroliga läget på lånemarknaderna fortsätter och leder till att skuldkrisen sprider sig till andra euroländer.
Efter Irland riktas blickarna i första hand mot Portugal men ekonomikommissionär Olli Rehn understryker att de båda ländernas situation är mycket olika. Bankerna i Portugal är relativt sunda medan landet har stora strukturella utmaningar och problem med att balansera den offentliga ekonomin sa kommissionär Rehn.

Irlands regering befarar att en lånebegäran från Europeiska stabilitetsfonden försämrar landets anseende på finansmarknaden, och att ett EU-lån innebär utländsk inblandning i finanspolitiken.
Finansminister Jyrki Katainen sade efter mötet att Finland delvis fick igenom sitt krav på lånegarantier från länder som vill ha krispengar från EU. Enligt Katainen kommer man att utreda om ett land har tillgångar som kunde fungera som garantier för att nödlånen betalas tillbaka.


(Av Ann-Lis Fredriksson)

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi