Hoppa till huvudinnehåll

Dagsljus i vintermörkret

Redan tidigt insåg man att vintermörkret kunde göra människor deprimerade. Som hjälp behövs ljus. Men skall man resa till solen eller lysa med ledlampor in i öronen?

Många märker på vintern att de är trötta, trots att de sover mer än vanligt. Vikten går upp, och man är sugen på sötsaker och kolhydrater.

Detta beror inte bara på brist på självbehärskning, utan har att göra med att vi får för lite ljus, så att kroppen inte kan reglera när vi är trötta eller pigga,

Redan på 1980-talet försökte man bota depressioner med ljusbehandling på sömnkliniker. Och från och med 2000-talet finns en klarljuslampa i vartannat hem.

Men det är skillnad på klarljus och klarljus har konsumentverket kommit fram till i sina undersökningar.

Kan det verkligen hjälpa att lysa med lampor in i hjärnan? Eller är det bästa bara att bejaka mörkret, äta choklad och skämma bort sig själv.

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet