Hoppa till huvudinnehåll

Dagsljus i vintermörkret

Redan tidigt insåg man att vintermörkret kunde göra människor deprimerade. Som hjälp behövs ljus. Men skall man resa till solen eller lysa med ledlampor in i öronen?

Många märker på vintern att de är trötta, trots att de sover mer än vanligt. Vikten går upp, och man är sugen på sötsaker och kolhydrater.

Detta beror inte bara på brist på självbehärskning, utan har att göra med att vi får för lite ljus, så att kroppen inte kan reglera när vi är trötta eller pigga,

Redan på 1980-talet försökte man bota depressioner med ljusbehandling på sömnkliniker. Och från och med 2000-talet finns en klarljuslampa i vartannat hem.

Men det är skillnad på klarljus och klarljus har konsumentverket kommit fram till i sina undersökningar.

Kan det verkligen hjälpa att lysa med lampor in i hjärnan? Eller är det bästa bara att bejaka mörkret, äta choklad och skämma bort sig själv.

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet